keskiviikko 1. heinäkuuta 2020

Yllätystomaatit kukkapenkissä, uhka vai mahdollisuus?

Kukkapenkeissäni kasvaa usein kaikenlaista vähän erikoista, kuten kasveja, joita en muistanut istuttaneeni, kasveja, jotka olivatkin jotain muuta kuin piti, ja lisäksi tietenkin luonnonkukkia, jotka ovat päättäneet kukkapenkkiin kasvaa. Silti tomaatintaimet kukkapenkissä ovat jopa minun mittapuullani outoa.


Keväällä perustetulla istutusalueella kasvaa useampikin reipas tomaatinalku. Aluksi naureskelin, että ha ha, aika hauskaa miten joku pillike tai vastaava näyttää pienenä taimena ihan tomaatilta, mutta kyllä se nyt on vaan uskottava, että ne tosiaan ovat tomaatintaimia. Vaikka en aina muista mitä mihinkin olen istuttanut tai kylvänyt, niin ihan niin höperö en ole, että olisin kylvänyt varjoisan paikan kukkapenkkiin tomaatteja! Istutusalueen perustaksi laitettiin ei-ihan-kokonaan-maatunutta kompostia, joten siellä kai sitten on säilynyt elinkelpoisia tomaatinsiemeniä.

No niin, mitäpä minä niille teen?
 1. Annan olla. Mahtaako noista nyt suuremmin haittaa olla jos ei hyötyäkään.
 2. Kitken pois. Turhaan vievät ravinteita istutetuilta taimilta.
 3. Siirrän ruukkuun. Tuskin ne ehtivät satoa tuottaa, mutta ruukun voi nostaa syksyllä sisätiloihin jatkamaan kasvua.
 4. Jotain muuta, mitä? 
Muita isompia yllätyksiä ei puutarhassa ole ollut, jotain pientä toki aina. Talvikurpitsana ostamani taimi onkin kesäkurpitsa, mikä nyt ei muuten mitään haittaisi, mutta kesäkurpitsoja on useampi ja talvikurpitsoja oli vain se yksi. Saatan vielä hukkua kesäkurpitsoihin, onneksi niitä tulee käytettyäkin paljon. Syysistutuksista talven yli ruukkuun jäänyt hebe paitsi selvisi talvesta, rupesi myös kukkimaan. Talven yli ruukuissa talvehtineet kanervatkin tekevät uutta vihreää.
Jonkinlaisena yllätyksenä voitaneen myös pitää sitä, että pari kesää sitten Lidlistä muistaakseni kolmella eurolla ostamani köynnösruusu näyttäisi olevan aika lailla sellainen kuin pitikin olla. 😄

5 kommenttia:

 1. Mihin päädyit tomaatin suhteen? Minulle kävi kerran samoin. Tomaattini kasvoi hullussa paikassa, eikä kukkinut lainkaan. Annoin sen olla syksyyn saakka, sillä tomaatteja oli kasvarissa muutenkin jo riittävästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nostin muutaman isomman ruukkuun aurinkoisemmalle paikalle ja annoin loppujen ainakin toistaiseksi olla. Kylvin penkkiin ainakin unikoita, joten en hirveästi viitsisi maata möyriä, etten tuhoa sellaisia taimia, joiden pitikin siellä olla.

   Poista
 2. Kivoja ylläreitä :) Minä ihmettelin pari viikkoa sitten, mitä rikkaruohoja kukkapenkissäni kasvaa, kun en ollut moisia ennen nähnyt. Sitten syttyi lamppu ja tajusin niiden olevan jättiverbenan siementaimia. Viime kesänä lähettyvillä ollut jättiverbena oli siis päättänyt ottaa ohjat omiin käsiinsä lisääntymisensä suhteen. Saa nähdä, ehtivätkö kukkia, mutta vievätpähän edes vähän tilaa rikkaruohoilta. Tuskin sinunkaan tomaattisi mitään kukkapenkissä haittaavat. Jos paikka on varjoisa, niin ehkä eivät ehdi satoa tuottaa kesän aikana. Kai ne voisi ruukkuunkin siirtää, niin saisi tosiaan syksyllä ne turvaan kylmältä. Varmaan tarvitsisivat kuitenkin lisävaloa jo silloin. Tomaattihan on muuten monivuotinen, joten siinäpä olisi oiva tilaisuus kokeilla talvettamista ja saada keväällä huippuaikaisin satoa :) Kukkaisaa heinäkuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, enpä tullut ajatelleeksikaan, että tomaatit voisi talvettaakin, pistetäänpä mietintämyssyyn! Siirsin tosiaan muutamaan taimen ruukkuun.

   Onpa kiva, että jättiverbena on kylväytynyt itsekseen! Tiedä vaikka ehtisikin kukkia ja voihan nekin talvettaa. Itse jouduin hankkimaan uuden jättiverbenan, kun edellisen juurakko oli talven aikana kuivahtanut. En ollut sitä kylvänytkään, kun kerran oli juurakkoa talvehtimassakin, joten piti turvautua puutarhaliikkeeseen.

   Poista

Kiitos kommentistasi, niitä on aina kiva lukea!