keskiviikko 22. toukokuuta 2019

Kuisti tyhjenee, kasvihuone ja penkit täyttyvät

Yhtäkkinen lämpeneminen aiheutti aikamoista kiirettä: kasveja piti roudata kuistilta kasvihuoneeseen ja keittiöstä kuistille, sitä mukaa kun kumpaankin tuli tilaa.

Keittiössä ei ole enää yhtään taimia, jee! Kuistilla asuvat toukokuun kylvöt ja vähän kaikenlaista sekalaista sakkia, jolle ei oikein ole vielä tilaa muualla. Vakiasukkaat ei pelargonit mahtuvat jo kuitenkin paremmin.

"Rafaella orange", viime vuoden kylvöjä.

Osa pelargoneistakin pääsi ulos.

Australianvillipelargoni on jo melko kookas.

Kuisti alkaa jo pikkuhiljaa muistuttaa enemmän ihmisasumusta kuin viidakkoa... Kunhan loputkin kasvit pääsevät ulos, kuvan pöydät lähtevät varastoon ja paikalle tulee riipputuoli. Ensin tosin pitää melkoisen reippaalla kädellä SIIVOTA... Bongaa kuvasta kaksi kissaa.😁

Huhtikuun kylvöt menivät vähän keturalleen. Samettikukkia lukuunottamatta kaikki kasvoi vähän niin ja näin, ja kaiken huipuksi joku (epäilen taas pihasuunnittelutiimi Orava & Orava:a...) kaiveli ja ilmeisesti myös söi kaikki tuoksuherneen taimeni! No, uutta siementä vaan purkkiin...

Kasvihuone on ääriään myöten täynnä chilejä ja onnettoman honteloita tomaatteja, jotka kaipailisivat kipeästi isompia astioita. Tomaatit ovat menossa ulos kasvatussäkkeihin, mutta en ole vielä uskaltanut niitä ulos laittaa. Koska siihen ei todennäköisesti kuitenkaan mene kovin pitkää aikaa, en ole myöskään jaksanut vaihtaa niitä uusin purkkeihin. Toivottavasti pärjäävät nyt hetken vielä.

Daaliat menivät jo ulos penkkeihin. Jälkimmäiselle satsille tuli niin lyhyt esikasvatusaika, että saman tien olisin voinut laittaa ne suoraan ulos, mutta ei voinut tietää. Eipä siitä kauaa ole, kun öisin oli niin kylmä, että suojailin arimpia puitakin harsoilla.

Daaliat saivat ihan oman penkkinsä. Mies rakensi pihalle pienen terassin ja ihan itse ehdotti, että sen edessä voisi olla kukkalaatikko tai -penkki. Loistoidea! Penkkiin ei tule perennan perennaa, jotta saan ihan rauhassa kaivella daaliat ja muut talveksi nostettavat pelkäämättä vahingoittavani perennojen juuria, kukkasipuleita tai siementaimia.
Penkki ei vielä näytä miltään, mutta on toivon mukaan myöhemmin kesällä upea. Daalioiden lisäksi penkissä on mm. ruostekukkaa ja jättiverbenaa. Terassillekin on tulossa lisää kukkia myöhemmin.
 

Syksyllä istutetun hubeinpihlajan juurelle laitoin metsätulppaaneja ja Narcissus bulbocodium -narsisseja, joiden suomenkielinen nimi on näköjään virvanarsissi. Hauskoja, laitan näitä jatkossa lisääkin!

4 kommenttia:

 1. Vai olet kasvattanut pelakuita itse. Ihanaa pitkäjännitteisyyttä. Kaunis on väriltään. Kukkalaatikko terassin kylkeen on hieno idea. Me teimme samanlaisen syksyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laatikko on tosiaan hyvä idea, pehmentäää vähän terassin reunoja ja daaliapenkki tuli tarpeeseen. Kaikkihan siihen eivät tietenkään mahtuneet, mutta edes osa. :D

   Pelargonien kasvatus siemenestä on mielestäni erittäin helppoa, se vain pitää aloittaa aika aikaisin, jos haluaa niiden kukkivan vielä samana vuonna. Jos ei ole niin kiire, niin ne ehtii kylvää myöhemminkin. Esim. tuo oranssi ei kukkinut vielä viime vuonna, vaikka olikin helmikuussa kylvetty, mutta en oikeastaan odottanutkaan. Kannattaa kokeilla!

   Poista
 2. Oi että kun ihanan iso tuo villipelargoni! Ostin samanlaisen messuilta ja tykkään siitä todella paljon!

  VastaaPoista
 3. Upea villipelargonia! Daaliat mulla vielä ruukuissa eikä tuonne myrskyyn ole nyt menemistä olin ajatellut että istuttaisin ne nyt penkkiin. Saapa nähä lähteekö koko kjasvihuone lentoon, tuuli sitä kovin riepottelee.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, niitä on aina kiva lukea!