tiistai 14. toukokuuta 2019

Kukka- ja luontoretkellä

Lieväksi hämmästyksekseni mies suostui lähtemään kanssani reissulle Gullö Gårdin Kukkalaaksoon. Kukkalaaksossa on netin mukaan noin 35 000 narsissia istutettuna metsässä kulkevan, muutaman sadan metrin mittaisen reitin varrelle. Kukkalaakso on avoinna vain pari viikkoa vuosittain, tietenkin narsissien kukinta-aikaan.

Narsissit ovat hyvin laajoina istutusalueina, jolloin efekti on todella vaikuttava. Kuvista se ei välity ollenkaan samalla tavalla, mutta mielessään voi kuvitella, miltä keskellä metsää oleva keltainen tai valkoinen narssissipelto näyttää. Paikalla oli väkeä todella paljon, mikä ei tietenkään sinänsä ollut yllättävää, koska oli aurinkoinen sunnuntaipäivä. Mutta ottaen huomioon, että paikka on melkoisen keskellä ei-mitään, kapean ja mutkaisen tien päässä, niin aika hassulta tuntui ajella sinne monen auton letkassa. Mies räpläsi navigaattoria, vaikka sanoin sen olevan turhaa. Olisimme voineet vain seurata muita autoja.

Lajikkeita on netin mukaan 20, kaikki eivät varmaan kuki samaan aikaan.

Ylämaan karjaa tuli kuvattua melkein yhtä paljon kuin narsisseja.

Aikaa olisi voinut viettää paikassa enemmänkin (etenkin, koska siellä oli myös kiva kahvila), mutta päätimme tehdä muille tilaa ja jatkaa eteenpäin. Samalla reissulla kävimme myös Hangossa kiertämässä Tulliniemen luontopolun. Tai "kiertämässä" on vähän väärä sana, polku on ennemminkin tyyppiä "sinne ja takaisin". Polun rannanpuoli on kaunis, mutta toisella puolella on autoja täynnä oleva satama-alue, mikä hieman häiritsi illuusiota luonnon keskellä olemisesta. Myöhemmin kesällä, puiden lehtien kasvettua täyteen mittaansa automeri ei ehkä samalla tavalla polulle näy.

Polun päässä on Suomen eteläisin kohta. Kotiin päästyä piti heti katsoa, missä on Suomen läntisin ja pohjoisin paikka (itäisimmässäkin tai ainakin hyvin lähellä sitä olemme käyneet). Suomen ääripisteet löytyvät esimerkiksi Wikipediasta.

Tämän etelämmäksi ei Suomessa mantereen puolella pääse.

Kaikenlaiset kiviaiheet viehättävät muutenkin. Olisin toki voinut kuvatessa katsoa, että horisontti olisi tullut suoraan...

8 kommenttia:

 1. Viimevuonna tuli myös käytyä samassa paikassa katsomassa narsissien kukintaa. Upeaa kukintaa. Taisin laittaa jotain kuviakin postaukseen. Kivannäköiset kuvat kivistä ja juuri etenkin tuon horisontin takia. 😁.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Itseäni tuo horisontti häiritsee, olisi esdes samaan suuntaan vinossa alimman pikkukiven kanssa! :D

   Poista
 2. Ihana retki ja aivan mieletön tuo narsissimäärä . Tuonne voisikin joku vuosi mennä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ilman muuta käydä, varsinkin jos on samoille seuduille jotain muutakin menoa.

   Poista
 3. Upea narsissimeri! Tuon näkeminen livenä on varmasti oikea elämys. Joku voisi tehdä tännekin samanlaisen. Ihana tuo yksi kerrattu, näyttää vähän 'White Lion' -lajikkeelta. Viimeisen kuvan horisontti on hienosti linjassa toiseksi ylimmän kiven kanssa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä oli paljon kivannäköisiä lajikkeita. Nimiä niissä ei valitettavasti lue, olisi kyllä muutama kiinnostanut.

   Totta, on se tosiaan jonkun kanssa linjassa! :D

   Poista
 4. Hieno määrä narsisseja, varmasti on ollut kaunis näky!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, niitä on aina kiva lukea!