tiistai 15. lokakuuta 2019

Sipuleita, sipuleita...

Syyshommat eivät oikein edelleenkään nappaa, mutta olen päättänyt tehdä niitä pikkuhiljaa ja jättää kevääseen kaiken minkä voin. Kukkasipulien istutus kuuluu niihin hommiin, jotka on pakko tehdä nyt, jos ylipäätään aikoo sen tehdä. Teknisenä suorituksena sipulien istutus(kaan) ei kuulu lempihommiini, mutta se on sentään ajatuksen tasolla motivoivaa, kun voi samalla haaveilla kevään kukkaloistosta. Kesäkukkaruukkujen tyhjennys sun muu on ainoastaan tympeää.

Sipulit tulivat viikonloppuna ja niitä on, noh, paljon. (Reilut 800 sipulia, jos joku haluaa tietää paljonko on paljon...) Aion istutella näitä pienissä erissä, penkki tai alue kerrallaan, niin ei lopu usko heti alkuunsa.

Kasassa on erilaisia laukkoja, tulppaaneja (paljon myös kasvitieteellisiä, jotka ovat lemppareitani), narsisseja, krookuksia, hyasintteja... vähän kaikenlaista! Instassa jo kyseltiinkin, että mitä ihmeitä etualan mustekalat 😁 ovat. Ne ovat marskinliljan juurakoita. En suoraan sanoen oikein vielä tiedä mihin ne aion laittaa, mutta eiköhän niillekin joku paikka keksitä. Viimevuotiset istutin kumpaareeseen talvimärkyyttä pakoon, mutta kesällä ne kärsivät siinä kuivuudesta. Lehtiä kyllä pukkasivat, mutta eivät kukkineet. Kokeilen näitä nyt sitten johonkin erilaiseen paikkaan.

Perinteinen sekoaminen taimistojen syysalennusmyynneissä oli sen sijaan tänä vuonna normaalia hillitympää. Isoimpina ostoksina mukaan lähti pitkään himoitsemani katsura ja totaalisena herätehankintana kurilienkirsikka "Ruby". Puiden lisäksi ostin myös sammalruusun ("Vaarala").


Kirsikka muutti asumaan daaliapenkkiin, josta sain nostettua sunnuntaina daaliat ylös. Juurakot ovat varastossa kuivumassa, pitää vielä ihmetellä niille lopullinen talvetuspaikka.

Eikö olekin mahdottoman söpö pikkupuu ja niin nätti syysvärikin?

Katsura taas asettuu tähän tekeillä olevaan uuteen istutusalueeseen. En oikein vielä tiedä, mitä muuta siihen tulee, ehkä jotain kukkivia pikkupensaita ja väleihin kesäkukkia? (Vaikka daalioita, koska tänä vuonna olivat turhan tiuhassa.) Ai niin oho, ehdin jo unohtaa, että tilasin Pionien Kodista pari juurakkoa. No niin, siis tähän tulee ainakin pari pionia. 😂

Ruska on tänä syksynä aivan mahdottoman hieno. Omassa pihassakin on ihan sitä silmällä pitäen hankittuja kasveja (mm. pallesorvarinpensas, sirotuomipihlaja, hubeinpihlaja, villiviini, japaninvaahterat...), mutta ne ovat kaikki vielä sen verran pieniä, ettei niistä kovin kummoista väriloistoa tule. Onneksi on muutakin värikästä, kuten kuunliljat.

Muutama sitkeä kukkijakin vielä löytyy.

Asteri vasta aloittelee kukintaansa.

14 kommenttia:

 1. Hauska kuulla, että on muitakin, jotka eivät tykkää sipulien istuttamisesta - sipulien kukkimisesta kylläkin. Minusta sipulihomma on aina yhtä tympeä homma, kun niitä täytyy tökkiä muiden istutusten sekaan. Jospa joka vuosi olisi neitseellisiä multapenkkejä täynnä kuohkeaa ja helposti sipulien mentävää multaa. No, se keväinen kukinta mielessä istutuksen saa hoidettua. Järkevää tehdä työ pienissä erissä. Se ei tunnut niin työläältä.
  Olet tehnyt kivoja kasviostoksia. Pieni puu on todellakin söpö. Myös noihin ruskakasveihin kannattaa investoida. Istutin keväällä kaksi tuurenpihlajaa ja toinen on vihdoin muuttunut oranssinpunaiseksi. Vaikka onkin vielä pieni puu sekin. Ihan innolla odotan tulevien vuosien syksyistä paloa tuurenpihlajissa.
  Leppoisia istutustalkoita sinulle ja innokasta juurtumista uusille kasveillesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin se siinä on tympeää, juurien ja vanhojen sipulien sekaan kaivelu! Aina tökkää lapio johonkin. Erillisiin istutusalueisiin kaivaminen olisikin helppoa. Mutta aika nopsaan homma kuitenkin lopulta menee, kun pääsee alkuun.

   Tuurenpihlajia olenkin ihaillut instassa, todella kauniita! Päädyin hubeinpihlajaan sen pienemmän koon vuoksi, mikä nyt juuri harmittaa, koska se on vielä aivan vihreä eikä todellakaan kauniin punainen. Siinä oli ostettaessa kaunis syysväri, joten tiedän siihen sellaisen voivan tulla. Toivottavasti se punertuu tulevina vuosina.

   Poista
 2. Puhti väkisinkin hiipuu tässä vaiheessa syksyä, toivottavasti saat voimia sipulien istuttamiseen, kun kuvittelet sen kauniin keväisen näyn. Katsura ja kurilienkirsikka ovat kauniita puita, minulla ei ole kumpaakaan, mutta blogeissa ja kuvissa olen niitä ihaillut. Hyvät ostokset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ksikista tympeistä syyshommista sipulien istuttaminen on kuitenkin vähiten tympein, joten eiköhän se siitä! Eilen sainkin jo ison osan maahan.

   Katsura on minusta ihan älyttömän kaunis puu ja tosiaan ollut jo pidempään haavelistalla. Kirsikkaan olen myös hyvin tyytyväinen, istuu niin nätisti terassin kupeeseen. Toivottavasti se kukkii keväällä!

   Poista
 3. No huh, mikä määrä sipuleita! Minä istutin viime vuonna jotain 200-300 ja sekin tuntui valtavalta määrältä, vaikka jaksotin sen pidemmäksi aikaa. Tänä vuonna olen istuttanut n.5o sipulia ja tänään alesta löysin 30 sipulin pussin tulppaaneita. Minun sipuliurakkani taitaa jäädä siis todella maltilliseksi tänä vuonna. Minustakin sipulien istuttaminen on yksi syksyn tympeimpiä hommia. Onnea istutusurakkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh heh, reilut 800 saattaa kuulostaa paljolta, mutta ei se nyt lopulta niin paljoa ole. Monta sataa noista on hyvin pieniä sipuleita, krookuksia ja helmililjoja sun muita. Niitä saa aika reippaasti laittaa, että lopputulos näyttäiis yhtään miltään isossa penkissä.

   Itse asiassa taidan joutua hankkimaan jopa vähän lisää sipuleita, loppuvat mokomat kesken. :D

   Poista
 4. No on sinulla sipuli poikineen. Minä en myöskään pidä niiden istutuksesta joten minä ostan todella maltillisesti. Marskinliljat on upeita kukkiessaan, niitä minulla ei ole kuitenkaan yhtään. Syysväreihin taidan minäkin ensi syksynä panostaa ostoksia tehdessä. Kaksi Mongolian vaahteraa jo on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään tosiaan pidä sipuleiden istuttamisesta, mutta kukinnasta sitäkin enemmän. Tulppaanit ovat omaksi iloksi, krookukset ja helmililjat sun muut myös kimalaisia varten.

   Mongolianvaahterat ovatkin todella upeita syksyisin! :)

   Poista
 5. Hurja määrä sipuleita, mutta keväällä onkin luvassa ruhtinaallista kukintaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti! :) Pihassa ei alun perin ollut juuri mitään sipulikukkia, yksi rivi punaisia tulppaaneja talon seinustalla ja muutama hassu krookus omenapuun alla. Niinpä niitä on tullut joka vuosi laitettua. Tykkään, että sipulikukkia on eri puolella pihaa, niin kukkivat hieman eri aikoihin sen mukaan milloin mistäkin lumi (jos sitä on...) sulaa.

   Poista
 6. Nyt innolla odottamaan keväistä kukintaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! :) Toivottavasti edellisten vuosienkin sipuleista nousee kukkavanoja!

   Poista
 7. Kauniita kukkijoita vielä ja aivan ihanat kasvihankinnat! Meillekin muutti tänä kesänä katsura, toivottavasti se selviäisi talvesta. Paljon on sinulla sipuleita istutettavana, mutta komea on kyllä varmasti niiden kukinta keväällä. Iloista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että saamme molemmat ihastella keväällä katsuraan puhkeavia lehtiä! :)

   Sipulit ovat talvivalkosipuleita lukuunottamatta maassa ja muutenkin syyshommat ovat edistyneet edes hieman. Iloista viikkoa sinnekin! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi, niitä on aina kiva lukea!