maanantai 16. syyskuuta 2019

Syksyä pukkaa, intoa syystöihin ei

Loppuviikolle luvattiin tänne eteläiseen Suomeenkin yöhalloja. Mahtavaa. Tarkoittaa siis sitä, että talvehtimaan siirrettäviä kasveja pitäisi roudata suojaan, mitä ennen osa niistä pitäisi vaihtaa pienempiin ruukkuihin ja tietysti olisi hyvä raivata niille jotain tilaakin. En halua, en ainakaan vielä!

En ole tehnyt sitten niin yhtään mitään asian eteen. Paitsi nyt valitan täällä. 😂 Jotenkin syyshommiin tarttuminen tuntuu ihan älyttömän vastenmieliseltä. Ehkä siksi, etten haluaisi päästää kesästä irti. Puutarhassa on vielä moni asia "kesken", on kypsymättömiä tomaatteja ja chilejä, kukkien nuppuja aukeamatta ja niin poispäin. Jos ne kaikki ehtisivät tulla valmiiksi, olisinko yhtään sen innokkaampi luopumaan kesästä? Tuskin, mutta ei se ainakaan asiaa helpota.

Daaliat, ruostekukka ja buddleja kukkivat vielä täysillä.

Isoin ja samalla vastenmielisin homma on päättää, mitä kasveja yritän talvettaa ja saada ne sitten jotenkin mahdutettua kuistille. Osa ruukuista on niin isoja ja painavia, että teen sen vain kerran, edestakaisin en rupea niitä raahaamaan. Siksikin yritän viivytellä siihen asti, että on ihan pakko. Tyhjentyneet piharuukut pitäisi putsata ja nekin pitäisi mahduttaa johonkin talvivarastointia varten.

Yksi ongelmakasveista: todella isossa ja painavassa ruukussa kasvava vuorikärhö. Vie älyttömästi tilaa ja mahtaakohan edes talvehtia, ts onkohan vaivan arvoinen?

Australianvillipelargoni sen sijaan on helppo tapaus: taatusti haluan säästää ja sen voi vain nostaa sisälle roikkumaan sellaisenaan.

Sormustinkukkia tuli kylvettyä "melko reippaasti" kesällä, taimet olisi ehkä hyvä laittaa maahankin? Oli tarkoitus odottaa, että kukkasipulitilaus saapuu ja istuttaa taimet samaan syssyyn, etten sitten vahingoita niitä sipuleita istuttaessani, mutta ihan hirveän pitkään nämä eivät voi odotella.

Vaikka syksyyn liittyy monenlaisia haasteita, pidän kuitenkin syksystä. Erityisesti ruskan väreistä, sienestyksestä ja siitä, että voi taas ruveta käyttämään villavaatteita. (Tärkeä asia innokkaalle neulojalle!) Ehkä yritän vain ottaa itseäni niskasta kiinni ja ruveta syyspuuhiin puutarhassakin. Viikonloppuna sain jo sentään muutaman ruukuissa odottelevan perennan kaivettua maahan. Rotkokielot olivat odottaneet niin pitkään, että niillä oli jo tukevasti juuret kasvaneet maahan... Ohohups! Taisin saada ne kesä- vai heinäkuussa ja tarkoitus oli istuttaa ne "ihan hetikohta". 🙈

Pallesorvarinpensas ei tainnut pitää kuivasta kesästä, mutta kehitti silti kauniin syysvärin. 

10 kommenttia:

 1. Syystöihin tarttuminen tuntuu minustakin joka vuosi työläältä. Ei millään jaksaisi. Tänä vuonna syystyöt jäävät minulta tosin muutenkin suurimmaksi osaksi tekemättä. Sisäkukat täytyy kantaa sisälle ja sinisarjat nostan pihamökkiin ja siinä se sitten onkin. Toivotaan, ettei se yöhalla vielä iskisi ja syystöille jäisi riittävästi aikaa. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi viikolle luvataan taas lämpenevää, joten ei yhtään innostaisi siirrellä ruukkuja yhden kylmän yön takia. Sormet ristissä, että ennustus ehtii vielä muuttua sen osalta! Ehkä ainakin painavimmat kasvit voisi suojata harsoillakin, täytyy miettiä.

   En minäkään tee oikeastaan muita syystöitä kuin siirrän kasveja sisälle ja istutan sipuleita. Kaikesta muusta murehdin vasta keväällä. Mukavaa viikkoa sinullekin! :)

   Poista
 2. Aivan sama tilanne täällä. Kun on ollut sään puolesta sen verran surkea syksy runsainen sateineen ja nyt vielä nopeasti kylmenevää, tuntuu kaikki kasvimaalla olevan vielä pahasti kesken. Perunat lillivät täällä hetkellä sellaisessa savivellissä, että saa nähdä, käykö ensimmäistä kertaa 30 vuoteen niin, ettemme saa perunoita lainkaan nostettua :( Pitäisi tulla vielä pidempi poutainen jakso, että onnistuisi, toivottavasti näin vielä käy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi kurja! :( Jospa ensi viikon lämpö pelastaisi vielä perunat. Vettä on tosiaan tullut nyt syksyllä aika reippaasti. Suuri osa siitä olisi voinut tulla kesän aikana, silloin taas oli aivan liian kuivaa. Mutta näillä mennään, säille ei oikein mitään voi.

   Poista
 3. Vähän samanlainen olo on minulla. Kesä tuntui vaihtuneen syksyksi yhdessä yössä ja talvi jo kolkuttelee, kun öisin ja aamuisin on niin kylmä. En millään tahtoisi luopua kesästä ja ryhtyä valmistelemaan puutarhaa talveen, mutta niin kai on tehtävä. Onneksi syksyinen alakulo häipyy, kunhan saa itsensä pihalle ja tarttumaan työhön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei siinä oikein muu auta! Itseäni hieman motivoi, kun kävin hakemassa puutarhaliikkeestä kivoja syyskukkia ja korvasin niillä muutaman jo hieman rähjäisen näköisen kesäkukka-asetelman.

   Poista
 4. Samat tunnelmat täälläkin. Syksy tuli aivan liian aikaisin. Minä kannoin ruukkukukat varastoon ja eteiseen väliaikaisesti odottamaan lämpimämpiä kelejä. Toivottavasti niitä vielä tulisi, sillä joudun joka tapauksessa tyhjentämään varastossa olevat kasvit ulos odottamaan, että saan aukaistua kellarin luukun. Eteisen ikkunatkin pitäisi pestä, jotta talvetettavat saisivat edes vähän valoa. Taisin suunnitella kiireessä vähän väärin nämä talvetuskuviot :D Puutarhatyöt ovat jääneet kesken osittain töiden takia ja osittain siksi, että vapaapäivinä on satanut vettä. Ärsyttävää! Nyt onneksi on luvattu viikonlopulle poutaa, joten ehkä saan tehdä rästihommat ennen talven tuloa. Tuosta vuorikärhöstä en osaa sanoa, miten se kannattaisi talvettaa. Täällä se on talvenarka, mutta sitä en tiedä, menisikö siellä etelässä ihan ulkonakin. Ehkä pötköllään maahan haudattuna ja puunlehdillä ja/tai pakkaspeitteellä suojattuna voisi selvitä. Sehän käsittääkseni kukkii edellisen vuoden versoilla, joten ne pitäisi saada jotenkin talvehtimaan. Ehkä en mihinkään kellariin sitä lähtisi raahaamaan, jos ei ole tarpeeksi isoa, viileää ja valoisaa tilaa keväälle. Jos sillä on samanlaiset tavat kuin muillakin kärhöillä, se lähtee jo aikaisin kevättalvella kasvuun ja on toukokuuhun mennessä hyvää vauhtia valloittamassa koko taloa. Mukavaa perjantaita ja viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin täällä suunnittelu meni hieman pieleen, tai siis lähinnä puuttui kokonaan. :D Joudun myös kantamaan ainakin osan sisään tuomista kasveistani ulos, sillä jätin ulos vielä sellaisia, jotka eivät ole ihan niin arkoja, mutta joiden pitää kuitenkin talveksi päästä sisään. Lisäksi kuistilta puuttuu kasvivalot, verhot pitäisi vaihtaa talvimalleihin jne... Huoh! Viikonloppuna siis hihat heilumaan!

   Minulla on vuorikärhö pihalla ja se meni ainakin viime talvena maata myöten. Pukkasi kyllä reippaasti uutta kasvua keväällä, mutta koska se tosiaan kukkii edellisen vuoden versoilla, niin kukkia siihen ei tietenkään tullut. Pitää katsoa, saanko kärhöruukun johonkin mahtumaan. Maahan hautaaminen onkin hyvä vinkki, pistän korvan taakse suunnitelmaksi B! :)

   Mukavaa viikonloppua ja tsemppiä syystöihin!

   Poista
 5. Syystöihin tarttuminen oli täälläkin tänä vuonna nihkeää. Osasyynä varmasti oli, että kesä tuntui loppuvan yllättäen sään kylmennyttyä niin nopeasti. Aurinkoista lokakuun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se ei varmaan tosiaankaan auttanut asiaa! Tosin syystyöt eivät muutenkaan oikein ole lemppareitani, uuteen kauteen valmistautuminen keväällä on paljon hauskempaa! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi, niitä on aina kiva lukea!