perjantai 24. tammikuuta 2020

Kevättä kohti

Vieläkään ei erityisemmin kylvösormia syyhytä, mutta se on kuulkaas niin, että huvitti tai ei, niin kovin pitkään ei voi ainakaan chilien kanssa vitkutella. Laitoinkin äsken kylvönapit turpoamaan (kissat totta kai avustivat), jotta saan chilit kylvettyä. En tiedä miten nopeita tai hitaita tämänvuotiset lajikkeet ovat itämään. Viime vuonna joku mattimyöhänen taisi antaa ainakin kuukauden verran odotuttaa itseään.

Annoin myös periksi jääkaapissa asuvien "pääsiäiskukkien" kasvuvoimalle ja nostin ne kuistille valoon. Kuistilla leijuukin nyt ihana hyasintin tuoksu. Pääsiäiseksi joudun toki hankkimaan uusia kukkia, mutta eipä se mitään haittaa.

Sipulikukkia kuvatessa huomasin kuistilla yllätyksen: viikunassa on pari viikunanalkua!
Viikuna oli toissavuotinen heräteostos, lähti mukaan puutarhaliikkeestä noin kymmensenttisenä taimena, "kun halvalla sai". Italiainen ystäväni nauroi kippurassa, kun esittelin hänelle silloin "viikunapuuni". No joo, varmaan ovat Italiassa hieman isompia... Mutta maasta se pienikin ponnistaa. Luulin koko viikunan jo kuolleen, kunnes se keväällä rupesikin pukkaamaan uutta lehteä. Viime kesän se vietti ulkona, missä se ilmeisesti viihtyikin hyvin. Nyt se on jo ainakin puolimetrinen. (Älkää vain kysykö mihin se ensi talveksi mahtuu, jos jatkaa kasvamista samaan tahtiin...)

No niin, chilit! Kuistilla ovat edelleen satoa tuottamassa toissavuotiset "Eroticat", joka on C. baccatum -lajin lajike. Baccatumeja suositellaan aloittelijoille ja niiden pitäisi talvehtia helpoiten. Niinpä päätin panostaa baccatumeihin, etenkin koska "Eroticat" ovat niin hyvin pärjänneet. Tokikaan en tiedä mihin ihmeeseen muka aion mahduttaa lisää chilejä talvehtimaan, mutta se on sitten sen ajan murhe.

Kylvöön menossa tänä vuonna:
 • C. baccatumit "Aji Finlandia" (pitkä keltainen), "Pequante" (pyöreähkö punainen) ja "C02598" (pitkähkö punainen)
 • C. chinense "Dalle Krursani" (ryppyinen punainen, näyttää aika kiukkuiselta!)
 • C. annuumit "Kanon Pepper F2" (pitkähkö sateenkaarichili) ja "Jalapa" (punainen, noh pötkylä)

Paprikoita on kaksi lajiketta, "Mini Bell Orange" ja "Sweet Apple Kambe". Tomaatit tilasin samaan syssyyn, mutta niitä en ole todellakaan vielä laittamassa. Viime vuonna kylvin tomaatit vissiin maaliskuussa, mikä oli turhan aikaisin. Yritän tänä vuonna malttaa huhtikuulle, mutta riippuu tietysti säästäkin, mikä on aikaisin ja mikä myöhään.

Tilasin myös muita siemeniä. Olin alun perin ajatellut, että koska minulla on ennestään (köh) aika paljon (köhköh) siemeniä, niin tilaan tänä vuonna vain ihan välttämättömimmät. No, omasta mielestäni näin teinkin, mutta näköjään niitä ihan välttämättömiäkin oli aika paljon. 😂

Hyöytykasveja:
En oikeastaan edes syö porkkanoita, mutta ajattelin, että niitä voisi olla kiva kasvattaa jonkun muun viljeltävän rivien välissä (vaikka sipulien?). Eiköhän niille käyttöä löydy.

Kukkia:

Ensimmäisinä multiin menossa:
Kelloköynnöstä kokeilen siis tänä vuonna valkoisena, katsotaan miten sen kanssa sujuu.

11 kommenttia:

 1. Viikunapuussasi on iloinen yllätys. Toivottavasti niin hedelmä kuin itse puukin kasvavat ahkerasti - italialaisen ystäväsi hämmästykseksi.
  Kylvöhommat hiipivät yhä kiivaampaa tahtia meidän mieliimme. Tänään vihdoin putosi postilaatikkoon siementilaus, joten pian voi ryhtyä hommiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Ei kovin suuret odotukset ole viikunasadon suhteen, mutta hauska yllätys tosiaan oli!

   Kassahenkilö ihmetteli ruokakaupassa multapussiani piipatessaan, että voi että, joko se on näidenkin puuhien aika jo? Kyllä vain. :)

   Poista
 2. Minä ajattelin tehdä ensimmäiset kylvöä ensi viikolla. Kuulostaa tutulta ”nuo välttämättömät”. Tänään tutkin omia saapuneita siemenpusseja ja mietin,mihin saan taas kaikki esikasvatukset sopimaan. Ehkä sopu sijaa antaa ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne aina johonkin mahtuu! Sopu sijaa antaa ja kekseliäisyys lisää tilaa? :D

   Poista
 3. Paprikat kylvän helmikuun lopulla ja tomaatit maaliskuun lopussa. Muuten kerkeävät kasvaa niin isoiksi etten pärjää niiden kanssa kesään asti. Pitäisikin alkaa tarkastella siemenvarastoja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaatit venähtävät helposti liian pitkiksi, itselleni kävi juurikin niin viime vuonna. Yritän maltaa niiden kylvön kanssa vähän pidemmälle.

   Poista
 4. Jestas vai viikunapuu siellä kuistilla kasvaa ja tekee hedelmää 🤗 Minä kylvään kaikki mitä kylvään niin suoraan maahan. Minulla kun ei ole kasvihuonetta vielä mihin niitä laittaisin. Sinulla on mukava valikoima erilaisia siemeniä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on vain ihan pikkiriikkinen kasvihuone, mutta kuistille mahtuu onneksi taimia. Tai siis mahtuu siinä vaiheessa, kun sieltä on ensin saatu jonnekin muualle siellä talvehtivat kasvit, kuten vaikkapa se viikunapuu...

   Poista
 5. Nätit "pääsiäiskukat", eivät malttaneet edes ystävänpäivään asti odotella! :D Kiva ylläri viikunapuussa, muista kehua ensimmäistä viikunaa italialaiselle ystävällesi. Omat siemenvarastot ovat aika täynnä, mutta silti olisi pieni polte kauppoihin tulleita siemeniä tutkimaan. Lisäksi tein päätöksen, etten kylvä tänä vuonna mitään ennen maaliskuuta, sillä viime vuoden hätäily kostautui ylipitkiä taimia toukokuun takatalvessa hoivaillessa. Mutta kuinka ollakaan: siellä olisi pussi keijunmekon siemeniä (joille en edes keksi sijoituspaikkaa), paprikan siemeniä (joista ainoastaan yksi suostui viime vuonna itämään) sekä muutamia chilin siemeniä (vaikka talvehtimassa oleva chili on ilmeisesti hengissä), jotka melkein huutavat laatikon kätköistä suureen ääneen, että heidät multaan ja heti! Muut tämän vuoden esikasvatettavat ovat nopsempaa sorttia, joten niiden kanssa pitäisi ehdottomasti malttaa edes sinne maaliskuulle, jotta ei ole ihan pulassa niiden kanssa. Huoh, kuka vaientaisi siemenpussien huutelut? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah hah, kamalia ovat huutelevat siemenpussit! Itselle rupesivat huutelemaan jo ulkolaisen nettikaupan daaliavalikoimatkin, kauhea meteli käy kohta pääkopassa! :D

   Itsekin olin viime vuonna pulassa honkkelien tomaattieni kanssa, kun en jaksanut vaihtaa niitä enää isompiin purkkeihin ja joutuivat odottelemaan jonkun aikaa ulos pääsyä viileiden kelien takia. Saa nähdä millainen kevät tänä vuonna tulee, talvi tai "talvi" on ainakin ollut tosi outo.

   Poista
 6. Your Affiliate Money Printing Machine is waiting -

  And making profit with it is as easy as 1..2..3!

  Follow the steps below to make money...

  STEP 1. Input into the system which affiliate products you want to push
  STEP 2. Add some push button traffic (it LITERALLY takes 2 minutes)
  STEP 3. See how the system grow your list and sell your affiliate products all for you!

  Are you ready to make money automatically???

  The solution is right here

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, niitä on aina kiva lukea!