tiistai 22. joulukuuta 2020

Hyvää joulua!

Vaikka vuosi on ollut hyvin kummallinen ja kaikki eivät ehkä pääse viettämään jouluakaan niin kuin olisivat halunneet, toivon että kaikilla on silti mahdollisimman mukava joulu! Omaan jouluviettoon rajoitukset eivät suuremmin vaikuta. Tavallisesti olemme käyneet yhtenä päivänä vanhemmillani kylässä (puolison vanhemmat asuvat pikakyläilyyn liian kaukana), mikä jää nyt väliin, mutta muuten olemme normaalistikin viettäneet joulua kotona ihan omalla porukalla eli kahdestaan kissojen kanssa. Koronatilanne vaikuttaa kyllä mielialaan, tosin masentava sää taitaa vaikuttaa sitä enemmän.

Kaiken pimeyden ja märkyyden keskellä puutarhassa jos ei nyt varsinaisesti väriä, niin ainakin kauneutta, tarjoavat jouluruusut. Sain aikanaan ystävältäni jouluksi jouluruusun, jonka istutin keväällä kokeeksi puutarhaan. Koska se tuntui viihtyvän hyvin, olen istuttanut niitä lisääkin. Osa on ihan varta vasten hankittu puutarhaan, osa taas joulukukista puutarhakasveiksi "kierrätettyjä". Allaolevan kuvan lajike (jonka nimi ei valitettavasti ole jäänyt mieleen) on vähälehtinen ja runsaskukkainen.

 
Jos täkäläiset talvet aikovat olla jatkossakin tällaisia, saatan istuttaa koko pihan täyteen jouluruusuja. Ne kukkivat tosiaan nyt, kun puutarhassa ei juuri muuta väriä ja elämää ole. Pakkasen sattuessa ne lötkähtävät hetkeksi, mutta piristyvät heti sään lämmetessä. Jos ihan kunnon talvi osuu kohdalle, kukat ja jo esillä olevat nuput toki paleltuvat, mutta siinä tapauksessa jouluruusu usein tekee keväällä uuusia nuppuja. Sitä paitsi keväällä on niin paljon muitakin kukkia, ettei yhtään haittaa, vaikka jouluruusun kukinta jäisikin vain talven iloksi.
 
Valkoisia jouluruusuja kasvaa puutarhassa useammassa paikassa ja ne tuntuvat viihtyvän niissä kaikissa. Suurin osa on hieman varjoisemmissa paikoissa, mutta osa myös aurinkoisemmassa penkissä. Keväällä perustettuun uuteen penkkiin istutin myös pari punakukkaista jouluruusua. Jännityksellä odotan, kukkivatko ne keväällä.

Oikein hyvää joulua kaikille!

10 kommenttia:

 1. Kauniita ruusuja. Minun jouluruusuni nuput ovat uinuneet monen monta viikkoa lehtien suojassa. Märkää on, muutama pikkupakkanen, saa nähdä jaksavatko kukkia tai säilyvätkö nuput kevääseen. Rauhallista Joulua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti säilyvät kevääseen! Hyvin sitkeitä ne ovat. :)

   Poista
 2. Oikein kaunis ja kannatettava idea istuttaa puutarha täyteen jouluruusuja tällaisten "vihreiden" talvien varalle.

  Joulun paras pakkaus:
  Rauha sekä Rakkaus.
  Hyvää Joulua!

  VastaaPoista
 3. Jouluruusut ovat kyllä tosi kauniita. Oikein hyvää joulua!

  VastaaPoista
 4. Beautiful flowers !
  Merry Christmas !

  VastaaPoista
 5. Ihana, puhtaanvalkoinen jouluruusu! Tänne tuli paksulti lunta, joten jouluruusujen mahdolliset nuput hautautuivat hangen alle turvaan ja toivottavasti pysyvätkin siellä kevääseen saakka. Oikein hyvää joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi ihanaa, toivottavasti tännekin tulee vielä lunta! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi, niitä on aina kiva lukea!