keskiviikko 14. huhtikuuta 2021

Pupuilta säästyneitä krookuksia

Viime päivinä on hieman ollut eläinrakkaus koetuksella, kun rusakot ovat parturoineet ison osan krookuksista maata myöten. Erityisesti keltaiset tuntuvat maistuneen. Oman silmänilon lisäksi aikaiset kukkijat ovat tärkeitä herääville pölyttäjille, joiden ruokavarastot huolettavat omaa iloa enemmän. Onneksi ihan kaikki krookuksetkaan eivät ole pupujen suihin menneet ja kohtahan sieltä myös nousee sinililjoja, kiurunkannuksia ja pikkutulppaaneja pörriäisten ravinnoksi.


Krookuksia on pitkin pihaa, joten niiden suojaaminen aitaamalla ei oikein onnistu. Virittelin vasta nousevien krookusten päälle perennatukina käyttämiäni raudoitusverkkolieriöitä ja ripottelin kahvinporoja penkkeihin. Ainakaan kahvinporoilla ei näytä merkittävää vaikutusta olevan, saa nähdä auttavatko verkkoesteet. Pitänee vastaisuudessa harkita pupukarkotteita, jos ongelma näyttää jatkuvan. Aiempina vuosina ei ole vastaavassa laajuudessa krookustuhoa ilmennyt.

Crocus sieberi ei ole rusakoille maistunut, mutta pörriäisille kyllä.

Nämä menivät jo parempiin suihin. Onneksi kerkesin kuvata!

 Nämä kasvavat melkein seinän vieressä, joten ilmeisesti siksi ovat suojassa.

Näiden penkki on kissatarhan vieressä, ehkäpä suurten kissapetojen haju on suojannut nämä.

10 kommenttia:

 1. Niin ihania krookuksia ja tarpeellisia, minäkin olen kuunnellut pörinää krookusten ympärillä. Todella ärsyttävää, jos rusakot käyvät ruokailemassa näitä, nyt olisi jo metsissä sapuskaa metsäneläimille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että puput siirtyvät muualle syömään, kunhan ruoho alkaa kunnolla vihertää ja jättävät kukat pörriäisille. :)

   Poista
 2. ON ne niin ihania nuo krookukset, kevään airueet 💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! :) Tärkeitä väriläikkiä kevääseen.

   Poista
 3. Ihanat krookukset! Minäkin testasin joskus kahvinporot ja totesin, etteivät toimi. Myöskään vanhentuneet aromiteet eivät auttaneet. Tehokkain karkoite on toistaiseksi ollut valkosipulijauhe. Kannattaa kokeilla sekin, jos verkkoja ei riitä joka paikkaan. Aurinkoista loppuviikkoa!

  VastaaPoista
 4. Ihan mahdotonta suojata kaikkia krookuksia verkoilla jäniksiltä. Meidän pihalla on riesaa peuroista ja jäniksistä. Olen nyt ruiskuttanut istutuksia peurakarkoite Trico Gardenilla, jonka sanotaan tehoavan myös jäniksiin. Viime yönä peurat olivat taas tulleet naapurin aidan yli. Muutaman krookuksen ne olivat napsineet, mutta eivät sentään kaikkia tasanneet. Epäilen Trico Gardenin olleen avuksi. Eikä jänistuhojakaan ole aineen ruiskuttamisen jälkeen tullut. Toivottavasti ei tulekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Trico Garden on myös harkintalistalla. Hyvä, kun tuli puheeksi, että auttaisi myös jäniksiin. Ei olisi tullut itselle mieleen.

   Poista
 5. Rusakot ovat viime talvena vissiin käyneet tosi monessa pihassa ruokailemassa, kun lunta oli niin paljon. Onneksi nyt ei ole niitä enää meillä näkynyt, vain niiden talvisia jätöksiä.
  Onneksi kuitenkin osa krookuksistasi on säästynyt rusakoiden hampaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi oli aika lyhytaikainen harmi, eivät näytä muita kevätkukkijoita syövän. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi, niitä on aina kiva lukea!