tiistai 18. toukokuuta 2021

Uusia juttuja

Meille tuli kolmisen viikkoa sitten uusi puutarha-apulainen, Lyyra-koira. Lyyra on rescuekoira Bosniasta, joten sille on kaikki täällä uutta. Puutarhassakin on paljon jännää tutkittavaa. Erityisen kiinnostunut Lyyra on kompostointi- ja kaivuuhommista. Kissat eivät luonnollisesti hirveästi tulokkaasta innostuneet, mutta pikkuhiljaa niidenkin kanssa tutustuminen etenee. Koiran kanssa on mennyt aika paljon aikaa, joten puutarhahommat(kin) ovat olleet hieman paitsiossa, mutta eiköhän se taas tästä lähde käyntiin.

Kevät on ollut taas hieman kummallinen. Ensin ei oikein mikään tuntunut etenevän ja yhtäkkiä kaikki lähti kasvamaan oikein rytinällä. Näiden kahden kuvan välillä on vain noin viikon ero.


Jälkimmäisessä kuvassa on myös uusi juttu, nimittäin uusi pergola. Puoliso ystävällisesti rakensi useamman vuoden palvelleen väliaikaisen katoksen tilalle ihan pysyvän rakennelman, johon on nyt mahdollista myös istuttaa monivuotisia köynnöksiä. Tämä kesä mennään nyt vielä kuitenkin kelloköynnöksillä, koska sellaiset nyt tulin kasvataneeksi.

On se hieno!


Tulppaanit ovat olleet tänä keväänä erityisen hienoja. Nyt ei enää yhtään harmita, että puput söivät krookuksia. Eipä siitä kauaa harmia ollut ja tulppaaneihin ei onneksi ole kukaan koskenut. En laiskana koskaan merkitse mihinkään ylös mitä tulppaaneja olen mihinkin istuttanut, joten aina on hieman yllättävää mitä mistäkin nousee. Olen yrittänyt pitää istutusalueet joten kuten järjestyksessä siten, että joka penkillä on oma värimaailmansa. Yksi on keltapunainen, toinen oranssi, kolmas pastellisävyinen jne. Ei se niin tarkkaa ole, mutta noin niin kuin suurin piirtein. Jos ei ihan muista mitä väriä piti missäkin olla, voi aina lisätä valkoisia tulppaaneja. 😂

Viime keväänä istutettu rusokirsikka ei vielä tänä vuonna kukkinut, mutta onneksi pikkuruinen kurilienkirsikka hoitaa hommansa. Harmillisen vähän aikaa sen kukinta kestää, mutta toisaalta sillä on myös upea syysväri, joka melkein vastaa toista kukintaa.

Koska kevät niin sanotusti eskaltoitui yhtäkkii, olen tietenkin totaalisen jäljessä kaiken kanssa. Daaliaruukut ovat tällä hetkellä kasvihuoneessa, mikä tarkoittaa, että osa taimista on vasta kuistilla totutettelemassa lämpötilan ja valon vaihteluihin ja toinen mokoma edelleen keittiössä kasvivalojen alla. Viimeiset kylvöt tein viikonloppuna, kesäkurpitsoita ja muita. Ne olisi toki voinut kylvää aiemmin, mutta eipä taas tullut mieleen, kun kelit olivat niin viileitä. No, eiköhän ne siitä ehdi.

Mukavaa viikkoa kaikille!

8 kommenttia:

 1. Lämpimät onnittelut uudesta koirakaverista, tosi suloisen näköinen! Olkoon Lyyra perheenne ilona pitkän aikaa!
  Onnittelut myös uudesta hienosta pergolasta, on ihan kätevää laittaa siihen nyt kelloköynnökset, mikä estää myös laittamasta juurtumaan jotain monivuotista, jos sopiva mieleinen sattuu kohdalle.
  Minäkin olen surkean huonosti merkinnyt sipulikukkien nimet ja lajit muistiin, yllätyksiä sitten saa keväällä ihmetellä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sipuliyllätykset ovat hauskoja! Lisäjännitystä tuovat oravat, jotka siirtelevät niitä ihan omiin paikkoihinsa.

   Olen kovasti odottanut, että saisin istuttaa pergolaan köynnöksiä, mutta nyt en oikein tiedä mitä siihen haluaisin. Pitää varmaan kesä miettiä ja syksyllä sitten istutella ensi kesää varten.

   Poista
 2. Lyyra on kivan näköinen karvakaveri. Hänestä on varmasti iloa vuosiksi eteenpäin.
  Onnistunut pergola, jonka nurkkiin voi vaikka jokaiseen istuttaa oman köynnöksen.
  Samanlaista eskaloitumista on täälläkin. Ensin koleuden vuoksi tuli pantattua tekemistä ja sitten lämmön myötä vauhti kiihtyi ennätyksellisesti niin puutarhalla kuin puutarhurilla. Nyt sadesää tarjoaa vähän taukoa, jotta ehtii välillä kotitöitäkin tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sitten pitäisi vain osata päättää mitä köynnöksiä haluaisin ja mitä laittaisin mihinkin nurkkaan. Joku kärhö, joku kuusama, kiinanlaikkuköynnös ehkä..?

   Eiköhän tässä vielä ehdi itse kukin hyvin vauhtiin mukaan! Onneksi aika harva puutarhahomma loppujen lopuksi on sellainen, etteikö se voisi pikkaisen odottaa.

   Poista
 3. Onnea uuden perheenjäsenen johdosta! Veikeän näköinen puutarhakaveri. Rytinällä se kevät tännekin tuli. Nyt olen yrittänyt vain pysyä perässä ja hallita taimikaaosta. Viimeiset kasvit ovat vielä eteisessä eivätkä ole edes päässeet kokeilemaan ulkoilmassa oloa. Joutuvat ressukat varmaan jossain vaiheessa suoraan pihalle ilman mitään totuttelua :D
  Hieno pergola! Päiviltä tulikin jo hyvä ehdotus laittaa sinne jotain jo juurtumaan kelloköynnösten kaveriksi. Harvoin ne monivuotiset ensimmäisenä vuonnaan jaksavat koko pergolaa täyttää.
  Mukavaa toukokuun loppupuolta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Todennäköisesti joudun myös viemään taimet ulos kylmiltään. Isojen talvehtivien kasvien kanssa teen aina niin, koska niitä ei nyt vaan huvita kannella edes takaisin. Täytyy vain yrittää valita mahdollisimman hyvä päivä, etteivät taimiparat joudu heti kauheaan paahteeseen tai tuuleen.

   Mukavaa viikonloppua! Kohtahan on jo tosiaan kesäkuu! :O

   Poista
 4. Mukavannäköinen uusi puutarha-apulainen teillä!
  Kevät on edennyt nyt hurjaa vauhtia, täällä tulppaanit aloittelevat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! On tosiaan vauhdilla edennyt, täällä alkaa perennatkin jo olla hyvällä alulla. Ei näytä onneksi isoja tappioita olevan, vaikka kylmä talvi olikin. Köynnösruusut ovat tykänneet kyttyrää.

   Poista

Kiitos kommentistasi, niitä on aina kiva lukea!