perjantai 4. kesäkuuta 2021

Tulppaanien ajasta perennojen aikaan

Tulppaanit tuntuivat kukkivan tänä vuonna erityisen runsaasti ja kauniisti. Kukinta myös kesti ihan kohtalaisen ajan, vaikka lämmintä olikin. Tietysti yöt ovat vielä olleet viileähköjä, mikä varmaan pidensi kukintaa. Nyt tulppaanien kukinta alkaa kuitenkin olla jo loppusuoralla ja niiden on aika tehdä tilaa muille kukille.

Näitä punaraidallisia mariannekarkki-tulppaaneja tilasin jossain mielenhäiriössä. Väriyhdistelmä ei yhtään ole makuuni eikä sovi muihin puutarhassa oleviin tulppaaneihin, joten en oikein tiedä mitä mietin, kun ne ne ostoskoriin klikkasin. Tyrkkäsin ne pihan perälle, jossa ei ennestään tulppaaneja ollut. No, nyt täytyy myöntää, että ovat siellä oikein raikkaan ja kauniin näköisiä. Jos muistaisin, mikä lajikkeen nimi on, saattaisin jopa tilata näitä lisääkin.

Myös omenapuut kukkivat runsaasti. Kukissa pyöri runsaasti pörriäisiä, joten toivottavasti ne ehtivät pölyttyä, vaikka parhana kukinnan aikana olikin hieman sateista ja viileää. Omenapuidenkin kukinta on jo ohi.

Seuraavaksi odottelen etenkin pionien kukintaa. Ensimmäisenä ehti kukkimaan kaukasianpioni, jossa oli vain yksi kukka, mutta se oli sitäkin kauniimpi.

Sen jälkeen kukkaan ehtii vuokkopioni, ja seuraavasta sijasta kisaavat silkkipioni ja en-muista-tämän-nimeä -hybridi-/kiinanpioni. Veikkailin viime vuonna sen olevan "White wings", katsotaan tänä vuonna kukkien auettua olenko edelleen samaa mieltä. Silkkipionissa on huimat kuusi nuppua!

Tomaatit ja kaikki kuistin talvehtijat pääsivät viime viikonloppuna ulos. Edelleen sisällä on muutamia ulospääsyä odottelevia taimia ja pikkuämpärissä talven viettäneet vesikasvit odottelevat inventaariota, siivousta ja vesiruukun täyttämistä. Olen muutamaan otteeseen jo rauhoitellut päänsisäistä paniikkiääntä ("Apua kesä on kohta mennyt, ei tässä enää mitään ehdi!"), että nyt on vasta kesäkuun alku, hyvin ehtii istuttaa ja kylvää vaikka mitä.

Mukavaa viikonloppua kaikille!

8 kommenttia:

 1. Tulppaanien kukinta on ollut tänä vuonna erinomaista. Pari vuotta piilossa olleet ovat nekin nousseet, ainakin yksittäin.
  Kaukasianpioni on kaunis. Toivottavasti tekee ensi vuonna useamman nupun. Omat pionit ovat vielä kaikki nupulla. Ensimmäiseksi taitaa ehtiä kuolanpioni.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan vanhojakin tulppaaneja tuntui nousevan huomattavan paljon. Oli kyllä melkoinen värien ilotulitus! :)

   Poista
 2. Ihana tuo kaukasianpioni, se on mullakin ostoslistalla!
  Tulppaanit kyllä loistivat tänä keväänä, meillä vielä varjoisalla paikalla osa vasta availee nuppujaan. Ja ensimmäinen omenapuu avasi kukkansa eilen! On tämä ihanaa aikaa!
  Ja vielä tosiaan on kesää jäljellä, ehtii vaikka mitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin ehtii tosiaan vaikka mitä! Tässä vaiheessa aina tulee sellainen olo, että apua on tekemättä sitä ja tätä ja kohta on koko kesä mennyt. Mukavasti aikaa ainakin kolmisen kuukautta tehdä sitä sun tätä.

   Poista
 3. Onneksi tulppaanit kestivät tänä vuonna pitkään, saa nähdä, miten perennat kiitävät tässä lämmössä?
  Minä ostin viime vuonna vuokkopionin, mutta nuput eivät ole vielä auki - kiinnostaa nähdä, miltä kukka näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuokkopionilla on tosi kaunis kukka! Toivottavasti omasikin aukesi jo. Harkitsen omani siirtämistä paremmalle paikalle syksyllä. Nätisti se joka vuosi kukkii, mutta vain yhdellä kukalla.

   Poista
 4. Kaunis tulppaanikimara ensimmäisessä kuvassa. Tuo punavalkoinen näyttää kovasti samalta kuin 'Carnaval de Rio'. Minulla kukkii niitä juuri nyt tuossa ikkunan alla. Voivat toki olla jotain muutakin, tulppaaneitahan on ihan valtavat määrät erilaisia.
  Aika kuluu edelleen hirmuista vauhtia. Eilen tajusin, että punajuuret ovat vieläkin kylvämättä, vaikka piti jo ajat sitten kylvää ne. Pitänee kylvää myös lisää papuja, sillä osa ei ole ilmeisesti lähtenyt itämään. No, ehkä tahti tästä vielä rauhoittuu kun saa kaikki rästiin jääneet hommat tehtyä.
  Mukavaa sunnuntai-illan jatkoa ja alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin kaivamassa tilauslistan esiin, kun jäi nimi vaivaamaan. Lajike on "Happy Generation".

   Minulla jäi kaikki krassit itämättä, en tiedä olisiko siemenet olleet jo liian vanhoja. Toinen yritys suorakylvöllä vielä, jos sekään ei onnistu, niin pitänee olla ilman krasseja tai yrittää löytää jostain taimia. Kesäkurpitsojen esikasvatus ei myöskään mennyt ihan putkeen, joten niidenkin kanssa joutunee säätämään vielä.

   Poista

Kiitos kommentistasi, niitä on aina kiva lukea!