tiistai 6. heinäkuuta 2021

Ruusujen aika

Yleensä ruusupostaukseni alkavat nootilla, että en muuten sitten oikeastaan edes tykkää ruusuista, mutta... Taitaa olla aika luopua tästä harhaluulosta. Ruusuja on kertynyt puutarhaan jo sen verran monta, että väkisin taidan niistä kummiskin tykätä.

Viimeisin hankintani on köynnösruusu "Above and Beoynd", joka pääsi kasvamaan uuden pergolan yhteen kulmaan. (Muissa kulmissa on "Arabella"-kärhö, "Zilga"-viiniköynnös ja tuoksuköynnöskuusama.) Saa nähdä miten tämä kestää talvea. Jos näyttää huonolta, ehkä korvaan sen vaikka "Pohjantähdellä" tai "Flammentanzilla", jotka eivät pienestä hätkähdä. Tämä vaan olisi niin paljon nätimpi... Tykkään erityisesti kukkien värin vaihtumisesta keltaisesta lähes valkoiseksi.

Helenanruusu "Lykkefund" on myös melko talvenarka ja kärsikin viime talvesta. Sen kaikki pitkät versot paleltuivat. Reippaasti se silti kukki, mikä oli oikein positiivinen yllätys! Seuraneitinä toimii pioni "Immaculee", jonka kanssa sopivatkin oikein kauniisti yhteen.

Myös puistoruusu "Nevada" kärsi talvesta, eikä siinä ollutkaan kuin pari kukkaa. Kukinta meni myös todella nopeasti ohi helteiden vuoksi.

Köynnösruusu "Henry Kelsey" pääsi viime kesänä kiipeämään kissatarhan seinustalle. Se ei ollut talvesta moksiskaan, toki se on aika matalakin vielä. Kukki kokoonsa nähden runsaasti ja kukkii edelleen. Tykkään tästä, vaikka onkin kirkkaanpunainen, joka ei ole suosikkivärini. Myös pörriäiset pitävät kukista.

Kapusiiniruusu "Bicolor" on myös viime vuoden hankinta (heräteostos...) ja kasvaa Henryn vieressä. En tiedä mistä se otti nokkiinsa, kuivuudesta ehkä, mutta nupuista putosi ennen kukintaa aikaa monta. Onneksi osa kuitenkin aukesikin.

Hunajaruusu sen sijaan ei tunnu välittävän pakkasista eikä kuivuudesta, se kukkii aina runsaasti. Tähän olen tykästynyt niin paljon, että istutin pari uutta samanlaista puutarhakaaren juurelle molemmin puolin varjostamaan portissa kiipeilevien kärhöjen juuria.

Myös ranskanruusu "Merveille" ja sammalruusu "Vaarala" ovat varmoja talvehtijoita. "Merveille" tosin taisi kärsiä kirvojen massaesiintymästä sen verran, että teki vain muutaman kukan. Se on niin kauniin värinen, että ansaitsee paikkansa vaikka kukkiikin vain sen yhden lyhyen hetken.

"Vaarala" on omituinen päähänpistoni. En siis tykkää sen kummemmin kerrotuista kukista kuin vaaleanpunaisesta väristäkään. Sammalruusun nuput ovat niin kiehtovan näköiset, näyttävät nimensä mukaisesti sammaleen peittämiltä, että aluksi päätin sietää sen hörsökukkia nuppujen takia. Nyt vastentahtoisesti myönnän, että alan tykästyä kukkiinkin. Ne myös tuoksuvat, toisin kuin useimmat ruusuni. Ja tarvitaanhan puutarhaan myös ruusuntuoksua, eikö?

Mukavaa viikkoa kaikille ja lomia niille, jotka lomilla ovat! Itsellä vielä tämä viikko töitä, lomaviikoiksi toivon hieman viileämpiä kelejä...

2 kommenttia:

  1. Kyllä nyt pitää jo sanoa että tykkäät ruusuista niin monta olet jo hankkinut. Kauniita ovat kaikki. Minäkin olen nyt vasta hankkinut ruusuja mökkipihaani mutta köynnösruusua minulla ei ole yhtään.... vielä 😁
    Olen joutunut niitä sumuttamaan toluvedellä kun kirvat on hieman kiusannut niitä.

    VastaaPoista
  2. Ihania ruusuja!
    Yllätyksekseni minäkin olen hankkinut jotain keltaiseenkin vivahtavaa ruusua;) Meillä ne ovat yleensä valkoisia tai vaaleanpunaisia.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, niitä on aina kiva lukea!