maanantai 9. elokuuta 2021

Kesän perhossatoa

Tänä kesänä on ollut monin paikoin paljon perhosia lennossa, ja useat lajit ovat olleet samaan aikaan lennossa. (Ilta-Sanomat: Harvinainen perhosilmiö käynnissä Suomessa – perhostutkija: ”Ei ole tapahtunut koskaan aiemmin”) Lämpimät, aurinkoiset säät suosivat aikuisia perhosia, mutta kuivuus saattaa verottaa toukkien ravintokasveja. Lisäksi vaikka helteet ovat perhosyksilöille hyödyksi, ilmastonmuutos uhkaa monia perhoslajeja. (STT:n tiedote: Perhosten on vaikea sopeutua nopeasti muuttuvaan ilmastoon)

Neitoperhonen punahatun kukalla


Omassa pihassa perhosmäärät, sekä yksilö- että lajimäärät, jäävät tyypillisesti aika pieniksi. Kaupunkiympäristö ei kokonaisuudessaan ole mikään perhosparatiisi, vaikka oma puutarha sitä olisikin. Nyt on meilläkin ollut tavallista enemmän liihottelijoita ja olen bongannut pari uuttakin lajia.

Edellä linkatusta IS:n jutusta on pakko vielä poimia yksi lainaus. Jutussa kerrotaan hyviä vinkkejä perhosten houkuttelemiseksi puutarhaan. Erityisen ilahtunut olin seuraavasta:

"Jos perhosia haluaa omaan puutarhaansa, pitää kuitenkin myös ymmärtää sen kehitysvaiheita. Aikuinen perhonen on ollut hetkeä aiemmin ravintoa keräävä toukka.

– On paradoksaalista, että usein sama ihminen ei halua toukkien syövän pihan kasveja tai hyväksy ensimmäistäkään toukan tarvitsemaa rikkaruohoa, mutta aikuisia perhosia pitäisi silti saada paljon."

Otsikon "satoa" viittaakin osin siihen, että pihassa on myös kasvanut perhosten uusia sukupolvia. Puutarha voi tuottaa monenlaista satoa.

Amiraali, toukka ja aikuinen


Nokkosperhonen, toukka ja aikuinen


 

Suuremmista päiväperhosista uutena lajina bongasin suruvaipan, jota on esiintynyt runsaasti. Sillä oli valitettavasti niin kiire, ettei ehtinyt jäädä kuvattavaksi. Suruvaippa ei välitä kukista, tämä yksilö oli maassa imemässä kosteutta kastellusta kukkapenkistä. Jokohan ensi kesänä saisi viimein laitettua perhosille baarin? Olen monta vuotta suunnitellut baarinpitäjän uraa, mutta on jäänyt suunnittelun tasolle. Baarille voisi saada sellaisiakin lajeja, jotka eivät kukilla juuri käy.

Suuret perhoset ovat näyttäviä, mutta pieni on kaunista. Pikkukultasiipi on kaunis kuin koru.


Ruostenopsasiipi oli nimensä mukaisesti vikkelä, mutta ehdin kuitenkin napata lajintunnistukseen riittävän kuvan. Tämä oli minulle uusi laji, tunnistuksessa auttoi iNaturalistin tekoäly. Itse asiassa luulin kuvaavani pikkukultasiipeä ja vasta kuvaa näytöllä katsoessa tajusin, että tämähän onkin joku ihan muu.

Kaaliperhosten suvun edustajia on yleensäkin pihallamme aika runsasti. Tämä kaaliperhonen oli jo aika repaleinen.

Sitruunaperhonen


Myös yöperhosia on näkynyt mielestäni enemmän kuin ennen. Riemastuin bongatessani ruotsinköynnöskuusaman kukilla ruokailevan syreenikiitäjän. (Siitä ei ole kuvaa, koska oli niin pimeää.) Kuusama on osaksi ihan sitä varten istutettu, että siinä kävisi kiitäjiä. Aiemmin en ole nähnyt yhtään. Näin myös kuusamakiitäjän ruokailemassa marhanliljoilla. Kiitäjät ovat ehdottomia lemppareitani!

Tämä yksisarvinen on lehmuskiitäjän toukka

Gammayökkösellä oli vauhti päällä

Yhden yhtäkään keisarinvittaa en ole nähnyt, vaikka niitä näyttää somen mukaan olevan pilvin pimein kaikkien muiden puutarhoissa. Ehkä niitä on pihalla käynyt, mutta en vain ole sattunut näkemään. Ihan koko ajanhan ei (valitettavasti) voi puutarhassa olla ötököitä katselemassa.

8 kommenttia:

  1. Pikkukultasiipi ja ruostenopsasiipi (hauska nimi) ihan uusia tuttavuuksia minulle. Kivat kuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Hyönteisillä on usein hauskoja nimiä, omia suosikkejani ovat esim. puuharit (kukkakärpäsiä). :D

      Poista
  2. Perhosten runsaus on tänä kesänä ihastuttanut. Opaskirja on ollut kovassa käytössä, kun ennen näkemättömille on etsitty nimeä.
    Totta tuo, etteivät ihmiset tahdo sietää toukkia ja ötököitä puutarhoissaan. Somessa on ollut valtavasti kysymyksiä, miten mistäkin ötökästä pääsee helpoimmin eroon. Kunpa ymmärrettäisiin, että kauniit perhosetkin ovat lehdillä mönkiviä ötököitä ennen siiville nousuaan.
    Pikkukultasiipi on todellakin kuin koru.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmetyttää muutenkin, miten monien ensimmäinen ajatus on "pitääkö myrkyttää" heti jonkun ötökän nähdessään. Moni on kuulemma kysellyt leppäkerttujen toukistakin, että mitä tuholaisia nämä ovat, pitääkö myrkyttää.

      Poista
  3. Hienot kuvat! Perhosia on ollut tänä kesänä ilahduttavan runsaita määriä. Varsinkin suuria päiväperhosia, myös niitä keisarinviittoja, on ollut paljon. Näin pari viikkoa sitten jopa yhden keisarinviitan valesina-värimuodonkin. Varmistus tuli vielä iNaturalistista, vaikka 99-prosenttisen varma tunnistuksestani olinkin. Alkukesällä näkyi paljon sinisiipiä ja joitain kultasiiven näköisiä. Kuvia niistä oli vain mahdotonta saada. Yöperhosia ja kiitäjiä en ole nähnyt, mutta enpä ole yömyöhään niitä ollut etsimässäkään.
    Olen käynyt pitkin kesää tutkimassa tontin laidan nokkospusikkoa mutta en ole nähnyt siinä yhtäkään toukkaa. Ilmeisesti perhosilla on tiedossaan parempi ruokailupaikka toukilleen. Olisi joskus hauska nähdä perhostoukkiakin, kun niitä varten olen tuota nokkospöheikköä suojellut :D
    Mukavaa elokuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah, ne valesinat ovat hienoja myös! Tosi kiehtovaa, että samalla lajilla on erilaisia värimuotoja. iNaturalist on ihan paras kyllä, jo se tekoälykin on huiman tehokas, asiantuntijoista nyt puhumattakaan. Amiraalin toukkaakaan en itse tunnistanut, sille löytyi somen kautta laji. Nyt tiedän jatkossa, miltä ne näyttävät! Amiraalin toukat rullaavat nokkosen lehdet asumispaikakseen, siitä tunnistaa amiraalien läsnäolon toukkaa näkemättäkin.

      Samoin olen oikein varta vasten säästellyt nokkosia toukkia varten, annan niiden kasvaa kukkapenkeissäkin. Tähän asti en ole saanut palkaksi muuta kuin nokkosenpolttamia käsiin :D, mutta nyt tänä kesänä oli sekä nokkosperhosen että amiraalin toukkia parissakin nokkospuskassa! :)

      Poista
  4. Tänä kesänä on tosiaan näkynyt paljon perhosia! Ja myös niiden toukkia:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, on ollut hyvä kesä perhosten havainnointiin!

      Poista

Kiitos kommentistasi, niitä on aina kiva lukea!