torstai 31. maaliskuuta 2022

Pölyttäjäsuunnitelma pihalle

Tapasin sattumalta Kaksi puutarhaa -blogin pitäjän ihan muissa merkeissä, mistä tuli äkillinen tarmonpuuska päivittää omaakin blogia pitkästä aikaa. Puutarhasta ei tällä hetkellä ole mitään kerrottavaa saati näytettävää, koska siellä ei tapahdu vielä sitten niin yhtään mitään. ("Täällä ei ole mitään nähtävää".) Pari lumikelloa on noussut, mutta muutoin kaikki piipot ovat vielä piilossa. Olin hyvin kateellinen instaan ihania krookuskuvia postanneille, mutta koska ilmat taas kylmenivät,  toisaalta on oikein hyvä, että kevätkukat ovat edelleen maan alla suojassa pakkasilta.

Aiemmin satuin huomaamaan instassa Ajatuspaja Vision mainoksen Suomen pölyttäjien tilaa käsittelevästä luennosta. Luento on vapaasti katsottavissa YouTubesta. Suosittelen, oli paljon mielenkiintoista asiaa! Luennon yhteydessä kerrottiin Pölyttäjiä ja perhosia pienellekin pihalle -verkkokurssista, jolle ilmoittauduinkin melkein samoin tein. Kurssin opettajana toimii Leena Luoto (Flowerpecker, Ötökkätieto).

Kurssi on kaksiosainen ja välitehtävänä on laatia omalle pihalle pölyttäjäsuunnitelma. Kurssin toisella kerralla käydään yhdessä läpi kurssilaisten suunnitelmia. Innostuin suunnitelman tekemisestä todella paljon! Lähdin Leenan ohjeiden mukaan ensin pohtimaan, mitä pölyttäjiä pihalla vierailee ja sitä kautta miettimään, mitä siellä ei ole ja mitä sille voisi tehdä.

Koska kuvaan hyönteisiä mielelläni ja raportoin havainnot iNaturalist -palveluun, luonteva ensimmäinen askel oli katsoa, mitä sieltä löytyy. Havainnoissani on 106 varmistettua laji- tai lajiryhmähavaintoa hyönteisistä. En saanut niitä suodatettua pihan sijainnin mukaan, (varmaan sekin olisi onnistunut), joten listassa on kaikki oman kaupungin havainnot, mutta muutamaa poikkeusta lukuunottamatta kaikki ovat omasta pihasta.

Erittäin syväluotaavan analyysin (hah hah!) jälkeen tulin siihen tulokseen, että meillä on sekä laji- että lukumäärällisesti mukavat määrät kukkakärpäsiä ja mesipistiäisiä. Toki niitä myös kuvaan paljon, koska sattuvat olemaan lemppareitani, mutta kuvaan myös aina kaikki näkemäni perhoset ja niitä on siihen nähden kyllä melkoisen vähän. En oikein tiedä miksi, varmasti pihan sijainti kaupungissa vaikuttaa, mutta ei se ehkä kaikkea selitä. Kirjasinkin suunnitelmaan ensimmäiseksi askeleeksi perehtyä paremmin perhostoukkien ravintokasveihin ja tarvittaessa lisätä niitä. Toivottavasti kurssilla tulee palautetteessa lisääkin vinkkejä!

4 kommenttia:

 1. Minulla on ollut samanlaisia ajatuksia ja tilasinkin viime vuonna muutamia kasveja juurikin tätä silmällä pitäen että miten saisin lisää ötököitä, perhosia ja hyönteisiä lisää viihtymään ja lisääntymään pihassamme ja puutarhassamme. Ja sitä samaa nyt tänä vuonna jatkamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä juttu! :) Kun moni tekee omalla pihallaan edes jotain pientä, niin sillä voi yhdessä olla yllättävän suuri vaikutus!

   Poista
 2. Olisipa muuten mielenkiintoista kuvata kaikki pihalla vierailevat ötökät ja miettiä sitä kautta puutarhan houkuttelevuutta hyönteisille. Kiitos ideasta! Ehkäpä otan sen ensi kesän projektiksi. Meillä on kyllä minusta aika paljon kaikennäköistä mönkiäistä ja lentäjää, mutta ehkä tarkempi seuraaminen antaisi eri tuloksen. Mukavaa kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena Luoto ihan aiheellisesti korosti, että olisi hyvä opetella edes muutama laji/lajiryhmä, niin pihan ötökkälajisto aukeaa ihan uudella tavalla. Toi iNaturalist on siitä kiva, että yksin ei tarvitse mitään tunnistaa, vaan siinä auttaa sekä tekoäly että yhteisön asiantuntijat. Mukavaa kevättä sinnekin, eiköhän se pian tule, vaikka nyt aika talviselta näyttääkin!

   Poista

Kiitos kommentistasi, niitä on aina kiva lukea!