sunnuntai 7. huhtikuuta 2019

Pörriäisiä ja messuilla pörräilyä

Kahtena viime viikonloppuna olen ollut puutarhamessuilemassa, ensin Turussa ja nyt Helsingissä. Laiskana en jaksanut kumpaankaan ottaa kameraa mukaan, mikä sitten kyllä messuilla harmitti, koska olisihan niissä ollut paljon kuvattavaa. Turussa otin tabletilla muutaman kuvan, mutta sillä tulee niin huonolaatuisia kuvia, ettei niitä tee mieli esitellä. (Instaan laitoin kuitenkin pari.) Messuostokset olivat aika maltillisia, enemmän tuli nautittua yleisestä kevätfiiliksestä. 😃 

Turusta lähti mukaan valkoisen varjoliljan sipuleita (kohtuuhintaiset varjoliljat = takuuvarma sortuminen) ja valkoinen tarhakylmänkukka. Siinä on pari isoa nuppua, jotka kohta aukeavat. Helsingistä nappasin ensimmäisenä mukaani kuolemattomuuden yrtin (jiaogulan). Se on pienenpieni, mutta toivon mukaan kasvaa täyttämään ruosteisen rautapalloamppelin. Yrtti löytyi Puutarhanikkareiden osastolta, joka taisi olla kaikkein "vaarallisin" osasto. Ostin sieltä myös bataatintaimen (yrityksistä huolimatta en saanut bataatteja tänä vuonna versomaan) ja isokokoisen basilikan. Peltosen puutarhan osastolla oli houkuttelevia pelargoneja, mutta hillitsin (melkein...) itseni ja ostin vain pari riippuvaa amppeleihin. Pelargonitaivas muutti aika lähelle, joten kunhan se aukeaa, epäilen että sieltä löytyy kaikenlaista pelargonia enemmän kuin omiksi tarpeiksi.

Eilinen lämmin päivä houkutteli kaikenlaista ötökkää esille, aivan mahtavaa! Kimalaisia pörräsi krookuksissa ja nokkosperhonenkin liihotteli kukissa. Keräsin ruukut yhteen pörriäisille "noutopöydäksi", ja siinä kävikin paljon asiakkaita. Kuvassa mummokissa Riina tarkkailee perhosta. Riina on saanut ulkoilla ilman valjaita mukanani pihalla, mutta tämä erityisoikeus loppui ainakin toistaiseksi eilen, kun rouva keksi livistää naapurin pihalle.

Erakkomehiläisetkin ovat heränneet. Niille on nyt tarjolla vähän kaikenlaista hotellia, perinteisempien lisäksi betonikuutio (josta kuva aiemmassa postauksessa) ja iso omenapuunoksa, jonka mies laittoi puutarhaportin viereen pystyyn ja porasi siihen reikiä. Saa nähdä, mikä hotelli vetää eniten asukkaita kesän mittaan.

Kävin messuilla myös kuuntelemassa luentoja, Turussa vanhoista pelargoneista ja Helsingissä puutarhan tarpeellisista ja turhista töistä (ihan minun juttuni, jätän hyvillä mielin nurmikon haravoimatta!), tomaatin kasvatuksesta ja puutarhan hyvää tekevästä vaikutuksesta.

Pidättäydyin messujen daalialaareillakin kiitettävästi, mikä olikin hyvä juttu. Ruukutin nimittäin eilen tähänastiset juurakkoni ja kesken meinasi loppua paitsi tila, myös tarpeeksi isot ruukut. Tilasimme kaverin kanssa kimpassa Hollannista daalioita, jotka ovat vielä tulematta, voi voi... Auliisti myönnän, että daalioiden kanssa taisi mennä pikkasen överiksi.

Daalioiden ruukutuksessa pukkasi paitsi tuskanhikeä, myös ihan todellista hikeä. Eilen oli niin lämmin päivä, että kuistilla oli suorastaan trooppinen tunnelma. Olisin voinut ruukuttaa ne toki ulkona, mutta en jaksanut raahata isoa multasäkkiä ulos ja typerästi ajattelin, että "eihän siinä kauaa kestä". Eipä! Daalioiden lisäksi ruukkuihin meni ainakin tuoksumiekkaliljoja, ruostekukkia ja kruunuvuokkoja.

Kylvöjäkin on tekemättä vaikka kuinka, niille(kään) ei oikein ole tilaa. Kuistille laitoin kosmoskukkia, tithonioita, samettikukkia ja punahattuja ainakin. Siellä on öisin vielä aika viileää, joten itäminen on hitaampaa kuin sisällä, mutta ei nyt auta, kun keittiöön ei mahdu mitään uutta. Keittiössä asuvista varhaiskylvöistä pari jurovaa kelloköynnöstä lähti viimeinkin kasvuun, ensimmäinen chili kukkii jo ja tomaatit ovat pääsääntöisesti päässeet isompiin ruukkuihin, Poroporoja lukuunottamatta. Jospa nekin saisi ensi viikolla koulittua.

"Outdoor girlit" pääsivät kauramaitotölkkeihin.

6 kommenttia:

 1. Ihanan keväiset tunnelmat, perhosia ja pörriäisiäkin jo. Vanhan omenapuun oksaan tehty hyönteishotelli on oikeasti hieno, aivan kuin kelopökkelö. Voisin kuvitella, että se vetää ainakin ötököitä. Valkoinen varjolilja ei ole varmasti huono ostos. Minulla on sitä myös ja on aivan ihana kukkiessaan. Tuoksuukin hyvälle. Kävin muuten laittamassa jo ensimmäiset havainnot luonto-liiton kevätseurantalomakkeelle. Ensimmäisiä muuttolintuja on vasta saapunut tänne, mutta jospa pian kimalaisia ja nokkosperhosiakin alkaisi näkyä, kun lumet vielä vähän sulavat. Aurinkoista alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 2. Kiitos! :) Tänään onkin vähemmän keväistä, sataa räntää. :D Toivottavasti ötökät ovat löytäneet hyvät suojapaikat!

  Varjolilja on yksi lemppareistani, se on niin kaunis ja kukkii varjossakin. Sipuleista on noussut varsia vähän vaihtelevalla menestyksellä. Näissä uusissa oli jo isot alut valmiina, joten ei tarvitse ainakaan sitä jännätä.

  VastaaPoista
 3. Siellähän on vaikka mitä tulevassa. Hieno idea omenapuunoksa hyönteishotelliksi . Minäkin kävin Helsingin messuilla ja mitään kukkia mukaan en ostanut. Olen kahtena vuonna ostanut 10 kpl päivänliljoja erilaisia ja kumpanakin vuonna kävi samalla lailla että kaikki olivat samanvärisiä .Ensimmäisenä vuonna kaikki oli keltaisia vaikka yhtään keltaista en valinnut ja toisena vuonna ne oli punaisia kaikki. Tosin nyt olin yhden tämän värin valinnutkin niitä en ainakaan koskaan enää osta. Valkoisen varjoliljan siemeniä istutin syksyllä saa nähdä nouseeko yhtään. Valkoinen kylmänkukka minulla onkin ja se on siementänyt uusia alkuja. Muutenkin kylmänkukkaa on helppo lisätä siemenestä nytkin minulla on yhtä väriä jo taimella .Minulla on myös vielä jotain istutettavaa pitää ostaa taimimultaa lisää. Postaahan sitten minkälaisia daalioita tilasit. Hyvää alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jossain blogissa tuota kuvattiin "sipulibingoksi". Sieltä saattaa tosiaan tulla mitä tahansa! En ole niin kovin tarkka väreistä, mutta silti mieluummin ostan juurakot muualta. Itsekin kaipaisin messuille enemmän kasvimyyjiä.

   Minulla on ennestään tummanpunainen kylmänkukka, joka oli pihassa valmiina. Viime syksynä istutin toiseen penkkiin vaaleanliloja, mutta niistä en vielä tiedä lähtivätkö kasvuun.

   Mukavaa viikkoa sinnekin! :)

   Poista
 4. Siellä on ollut jo vaikka minkälaisia pörriäisiä! Riina-kissan väri näyttää omaan silmääni tosi poikkeavalta, harvemmin näkee ihan ruskeaa kissaa. Vai onko hän musta, joka loistaa auringossa ruskeana?
  Eilen oli oikein mukavan lämmintä, sellaisia kevätviikonloppuja saisi tulla nyt lisää :) Daalioiden ruukutus odottaa täälläkin edessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riina on rodultaan somalikissa ja väriltään riistanvärinen, siis oikeasti tuommoinen ketunpunainen! Kettufanina alun perin ihastuinkin rodussa nimenomaan kettua muistuttavaan ulkonäköön. Kissakuvia löytyy enemmän kissablogini puolelta: http://foxkiss.blogspot.com/

   Tsemppiä daalioiden ruukutukseen! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi, niitä on aina kiva lukea!