sunnuntai 18. elokuuta 2019

Sehän on keltainen!

Puutarhassa riittää aina jotain ihmeteltävää. Viime keväänä ostin PoroPoro -tomaatin (tai "poro poro", en tiedä mikä on oikea kirjoitusasu) siemeniä toiselta puutarhaharrastajalta. Poro poro on villitomaattilaji, joka tunnetaan myös nimellä kannibaalien tomaatti. Otin viime kesän tomaateista siemeniä talteen ja laitoin keväällä kasvamaan. Taimia tuli ihan älytön määrä ja jakelin niitä myös kavereille ja tutuille.

Omani alkoivat nyt kypsyttää hedelmiä, ja hämmästys oli melkoinen: nehän ovat keltaisia! Punaisia olivat viime vuonna.

Miehen ehdotus oli, että olen sekoittanut lajikkeet. Mikä törkeä vihjaus! No, olen kieltämättä melkoinen huithapeli, mutta ihan varmuudella tiedän, että tomaattilajikkeita en sekoittanut keskenään. PoroPorolla on niin omanlainen habituksensakin, ettei siitä voi oikein erehtyä, eikä minulla sitä paitsi ollut yhtään keltaista lajiketta viljelyssä, ei tänä eikä viime vuonna.

Tomaatit kasvoivat viime vuonnakin ulkona, joten väri voi olla ristipölytyksen tulos, mutta vähän ihmetyttää sekin. Kukaan naapureistani ei näytä kasvattavan tomaatteja, ja vaikka etenkin kimalaiset voivat matkata useita kilometrejäkin ravinnonhaussa, niin aika epätodennäköiseltä se silti tuntuu. Koska se on villilaji, eikä jalostettu lajike, niin on kai mahdollista, että sen perimässä on vaihtelua, joka mahdollistaa myös keltaiset tomaatit.

Kasveja on kolme ja vain tässä yhdessä on toistaiseksi kypsiä tomaatteja. Jännityksellä odotan, minkävärisiä niistä muista tulee.

Samaan syssyyn voikin päivitellä muiden hyötykasvien kuulumiset. Muista tomaateista satoa on tullut vasta pensastomaatti "Maskotka"sta. "Joku urpo" ei saanut aikaiseksi tukea sitä kunnolla ajoissa, joten se on hieman epäesteettisen näköinen rötköttäessään miten sattuu, mutta tuottaa kivannäköisesti tomaatteja siitä huolimatta. "Outdoor girl"it jäivät onnettoman pieniksi (ehkä siksi, että joutuivat odottelemaan isompaan astiaan pääsyä, viime vuonna kasvoivat isoiksi), mutta tekevät kuitenkin hyvänkokoisia tomaatteja. Ne alkavat pikkuhiljaa kypsyä, samoin kuin "Pink bumblebee"t. 

"Indigo rose"t taas kasvoivat vissiin "Outdoor girl"ienkin edestä. Onneksi laitoin ne tikapuiden viereen, joten ne pääsivät tukeutumaan tikkaisiin. (Koska se sama "joku urpo" ei saanut aikaiseksi tukea näitäkään...)

Kesäkurpitsoista "Black forest" on alkanut päästä vauhtiin ja siinä on niin monta alkua tuloillaan, että kesäkurpitsakiintiö tullee niillä täyteen ja ylikin. Yksi iso on jo syöty. Valmiina taimena ostamani keltainenkin jotain yrittelee, itsekasvattamani keltainen "Pic'n'pic" on näistä kaikista eniten jäljessä. Ehkä siitäkin jotain tulee, pieniä alkuja on siinäkin. Myskikurpitsat kasvoivat tosi hitaasti ja nyt kukkimaan ruvettuaaan pukkaavat pelkkiä hedekukkia. Että se siitä sitten... Munakoisot kukkivat paremmin kuin koskaan, mutta niissä ei ole ainuttakaan alkua.

Kasvihuoneen chilit ja paprikat näyttävät alun kirvaongelmista huolimatta hyviltä, mitään ei ole vielä kypsynyt, mutta raakileita on paljon. Yhdessä chilissä on kauniin violetit kukat. Kunhan muistan, katson mikä lajike se on. 

Papuja tulee naurettavan paljon. Tykkään lajikkeesta ("Blauhilde"), palot ovat kauniin näköisiä ja kukatkin olivat nättejä (liloja). Paloissa ei harmittavasti pysy väri kypsentäessä.

Latva-artisokan nupuista vain toinen on kasvanut. En raaski sitä syödä, joten se saa kukkia, jos vain ehtii. 😃

Valkosipulit tuottivat hyvin satoa, sipulitkin kohtalaisesti. Talvivalkosipuleita laitan taatusti tänäkin syksynä kasvamaan. Sipulit pitää muistaa ensi vuonna laittaa vähän aiemmin, että ehtivät kasvaa kunnolla. Istukassipuleita olisi voinut myös laittaa reilusti tiuhempaan. Jospa tämänkin muistaisi ensi vuonna.

Syksy on varmaan monelle puutarhaharrastajalle vähän ankeaa aikaa, kun kasvukausi alkaa olla lopullaan. Mutta toisaalta katsetta voi jo pikkuhiljaa alkaa kääntää seuraavan kesän suunnitelmiin, ja mikäs sen hauskempaa!😊

8 kommenttia:

 1. Aika hauska, että tomaatit ovatkin tänä vuonna keltaisia! Varmaan perimässä on tosiaan keltaisiakin geenejä. Onneksi satoa sentään tulee. Minulla ei nimittäin ollut yhtä hyvää tuuria. Ensimmäiset 'Maskotkat' saatiin jo hyvissä ajoin, mutta sitten tulivat heinäkuun alun kylmät ja tuuliset säät ja tomaattien kasvu pysähtyi kokonaan. Kaikissa oli hurjasti nuppuja tulossa, mutta eivät alkaneet kukkia kuin vasta lämpimien säiden tullessa ja sitten kuun lopussa tuli taas kylmää ja uusi kasvun pysäytys. Katkoin suurimman osan nupuista ja avonaisista kukista, jotta edes ensimmäiset raakileet ehtisivät kypsyä, mutta aika kehnolta näyttää tuleva satotilanne. Pitää ensi vuonna laittaa niille kunnon kehikko, johon saa tarvittaessa viritettyä muovin lisäsuojaksi. Tämä nykyinen risuviritelmä ei pitänyt edes harsoja aina kunnolla paikoillan. Pavutkin pitää ensi vuonna esikasvattaa, sillä ainoastaan härkäpapu on ehtinyt tehdä satoa. Muut vasta kukkivat. 'Blaudhildessä' on todella kauniit kukat ja näemmä myös palot. Toivottavasti säät nyt pysyvät hyvinä, niin ehtisi saada niistäkin jotain lautaselle asti. Aiemmista vuosista viisastuneina pitää tehdä jo nyt syksyllä kasvimaalla muistettavien asioiden lista ensi vuotta varten. Ei niitä kuitenkaan keväällä enää muista :D Hauskaa sadonkorjuun aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi ei, onpa kurjaa! :( Aina helppoa jälkikäteen miettiä, mitä olisi kannattanut joskus keväällä tehdä, mutta onneksi on aina seuraava vuosi, jolloin voi ainakin osan ongelmista korjata tai varautua niihin paremmin! Minun olisi pitänyt kylvää tomaatit myöhemmin ja kurpitsaosasto taas aiemmin, mutta tämän tietäminen olisi edellyttänyt säiden arvaamista etukäteen. Jos ensi vuonna muistaisin edes, että tomaatit pitää tukea ajoissa ja huomattavasti paremmin.

   Toivottavasti saat papu- ja tomaattisatoa! :)

   Poista
 2. Oi, sait latva-artisokankin noin pitkälle! Minun taimeni jäivätkauaksi nuppujen muodostamisesta. Täällä toinen Urpo jätti tomaatit tukematta.. Ensi kesänä sitten koitetaan urpoilla vähemmän ☺️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäistä kertaa, minulla on kolmatta kesää nuo samat latva-artisokat. Aiempina vuosina ei ole ollut nupuista toivoakaan.

   Kannatan vähempää urpoilua ensi kesänä! :D

   Poista
 3. Meillä on myös kesäkurpitsa tehnyt jo muutamia syötäviä yksilöitä. Alkuja on vaikka kuinka. Valkosipulit eivät kasvaneet isoiksi vaikka minulla oli neljää eri lajia kasvamassa. En tiedä mikä meni pieleen. Mielenkiintoinen villitomaatti lajike sinulla. Hyvin olet saanut myös papuja, minulla ei yksikään edes itänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi harmi! Joskus ei vaan onnistu, vaikkei mikään varsinaisesti menisi pieleen. Papujen kanssa ei ollut kylvövaiheessa mitään ongelmia, mutta monen muun kanssa kyllä. Oli huonoa itämistä, juromista, kirvoja ja harsosääskiä.

   Poista
 4. Vielä kiinnostaa tuo poroporo-villitomaatti, kun kasvatin sitä itsekin jokin vuosi sitten. Minun tomaatilla oli keltaiset kukat, entä sinun?
  Ja tuli punaisia tomaatteja. Luin silloin jostain että kannibaalitomaatilla olisi valkoiset kukat? Tori.fistä muistaakseni ostin silloin siemenet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai jaa? Mielenkiintoista! Keltaiset kukat tälläkin on. Tomaatit olivat viime vuonna hieman ehkä rusehtavan punaisia, mutta tänä vuonna tosiaan tuommoisia hyvinkin kirkkaan keltaisia. Saa nähdä, mitä lopuista tulee. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi, niitä on aina kiva lukea!