tiistai 12. toukokuuta 2020

Pionipäivitys

Puutarhassa nousee nyt kaikenlaista maasta. Osa herättää myös ihmetystä ("mikähän tämä on??"), mutta suurin osa kuitenkin pelkkää ihastusta. Suurena pionifanina tarkkailen erityisesti pionien nousua siinä toivossa, että versoissa näkyisi nuppuja. Pionini ovat vielä niin nuoria, että vain pari on tähän mennessä kukkinut.

Hybridipioni "Buckeye Belle" kurkistelee tulppaanien keskeltä

Erityisesti pidän luonnonlajeista. Ennestään minulla oli vuokkopioni (P. humilis 'Anemoniflora'), joka on pionien joukossa yksi aikaisimmista kukkijoista. Viime vuonna siinä oli 1 ja puoli 😁 kukkaa. Puolikas siksi, että nupun auettua sen sisältä paljastui toukka, joka oli iloisesti pistänyt poskeensa puolet nupusta. Nyt odotuksissa on kaksi (tai ehkä jopa kolme?) ihan kokonaista kukkaa, mutta katsotaan miten käy! Valkkasin aikanaan vuokkopionin mukaani Pionien Kodin yllätyspöydästä tietämättä yhtään mikä se on.

Syksyllä sekosin hieman Pionien Kodin syysalessa ja tilasin pari uutta luonnonlajia juurakkoina. Oletin niiden kasvuun lähtemisessä kestävän aikansa, mutta silkkipioni (P. wittmanniana) yllätti täysin työntämällä maasta useamman reippaannäköisen nuppuverson!

Kaukasianpionin (P. mlokosewitchii) luulin jo jäävän maahan, mutta sieltä sekin ponnistaa. En yhtään muistanut mihin kohtaan juurakot laitoin, enkä sitäkään, että kumpi tuli kumpaankin päähän uutta istutusaluetta. Mutta näin päin näiden nyt täytyy olla, silkki on niin omannäköisensä.

Jalostetuista pioneista jo kuvissa ollut "Buckeye Belle" tuskin kukkii, vähän aikaista vielä sanoa. Kiinanpioni "Jan van Leeuwen" on vielä pienempi, en usko senkään kukkivan. Toisessa penkissä on muistaakseni "Nippon Beauty" ja öh, joku valkoinen, joista molemmista näkyy vasta hiipat, mutta niiden suhteen ei ole senkään vertaa kukkaodotuksia. Ovat nuorempia kuin Belle ja Jan.

"Elsa Sass" on samaa istutusvuosikertaa Bellen ja Janin kanssa (eli pihan vanhinta), mutta siinäkään ei ainakaan vielä näy nuppualkuja. Pirteän näköinen kyllä muuten, hyvin tomerasti nousee! Elsa on ainoa kerrottu lajike, joka minulla on. Tykkään simppelikukkaisista pioneista kerrottuja enemmän. Avoimet kukat ovat parempia pölyttäjillekin ja kasvit vaativat harvemmin tukea, koska kukat eivät ole niin raskaat. Elsa on poikkeus sääntöön, se on minusta kaunis vaikka onkin kerrottu. Lisäksi se on vanha perinnelajike, jalostettu jo 1930 -luvulla ja se tuoksuu.
 

Sen sijaan tässä pionissa, joka on ihan uusimpia istutuksia, on jo melko kookkaat nuput. En tietenkään ole kirjannut lajikkeita ja paikkoja ylös, joten osan kohdalla pitää odottaa kukintaa lajikkeen tunnistamiseksi. Saattaa olla hybridipioni "Claire de Lune". Muistan pähkäilleeni kahden hyvin samantapaisen lajikkeen välillä, enkä muista, kumpaan lopulta päädyin.

Puupioni aikoo edelleen kukkia. Siinä on ollut nuppu näkyvissä jo pitkän aikaa, ainakin maalis-, ellei jo helmikuulta. Ihmeesti on pärjännyt kylmien jaksojen ylikin. Luntahan täällä ei ole ollut juuri koko talvena, enkä ole sitä mitenkään suojannutkaan. Puupioni on Lidlistä alesta pelastettu heräteostos. Sen pitäisi etiketin mukaan olla lilahtava, mutta väri voi toki olla ihan mitä tahansa muutakin. Ihan sama, saa olla minkä värinen tahansa, jos vain suvaitsee kukkia!

4 kommenttia:

  1. Nuo luonnonlait vaikuttavat kiinnostavilta. Minulla ei ole kuin kiinanpioneja, naapurilta saatu juhannuspioni sekä puupioni. Täytyisikin käydä kurkkimassa, onko kukkia tulossa. Puupioni lähti täälläkin kasvuun keskellä talvea, mutta niin se teki edelliskeväänäkin ja selvisi silti halloista. Aika kestävältä se vaikuttaa, vaikka olenkin lukenut sen selviävän paremmin talvista hangen alla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, naapurilta saatu (ehkä vanhaa kantaa oleva) juhannuspioni on hieno lahja! Meillä on vanha piha, mutta täällä ei valitettavasti kasvanut ennestään pionin pionia, eikä kyllä juuri muitakaan kukkia.

      Puupionin sitkeys on tosiaan yllättynyt, jotenkin kuvittelin sen olevan arka.

      Poista
  2. Sinulla on mukava kokoelma hienoja pioneja. Ja että jo nuppujakin. Minulla on myös paljon pioneja yli kolmekymmentä niitä taitaa olla. Olen saanut suurimman osan ja ne on vanhaa kantaa vanhoista pihoista sekä Týrin puutarhamessuilta vanhoilta mummolta ostettuja. Istuttelin niitä vähän jokapuolelle odottelemaan omia penkkejään ja parempia aikoja nyt ne on istutettuna omiin kahteen penkkiin ollut pari vuotta ja kaikki eivät ole vielä kukkineet siirron jälkeen. Mutta jos tänä vuonna paremmin. Muutama on vielä siirtämättäkin yritän saada ainakin yhden siirrettyä nyt keväällä vielä mutta sitten se ei kuki varmasti ollenkaan tänä vuonna. Pitää minunkin katsoa onko jossain jo nuppuja kun mennään mökille viikonloppuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, onpas sinulle kertynyt komea kokoelma pioneja! Vanhat kannat ovat ihan parhaita, mahtavaa, että ovat löytäneet uuden kodin pihaltasi. Pionien kasvatus saattaa joskus olla vähän hidasta hommaa, mutta odotus kyllä sitten lopulta palkitaan. Toivotaan, että sinunkin pioneistasi löytyy jo tänä vuonna nuppuja! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi, niitä on aina kiva lukea!