keskiviikko 20. toukokuuta 2020

Vuodenkierto: toukokuu

Nappasin vuodenkierto -kuvan jo viikko sitten, joten tuli kiire laittaa se esille. Maisema on jo viikossa muuttunut vihreämmäksi ja jos ensi viikolla oikeasti lämpenee kuten on luvattu, näkymä todennäköisesti räjähtää kasvuun ja ihan toisennäköiseksi.

Viileästä ilmasta huolimatta tulppaanit ovat ryhtyneet reippaasti kukkimaan. Viileydestä on tietysti se ilo, että sipulikukkien kukinta kestää pidempään.

Terassin edessä kukki pieni kurilienkirsikka. Kuvanottohetkellä siinä oli vielä muutama kukka, mutta eipä se oikein kuvassa näy. Sens sijaan sen takana, terassin oikealla puolella punertavat katsuran pienet lehdet.

On kyllä niin kaunis pikkupuu! Tämä tuli meille viime syksynä, joten pääsen ensimmäistä kertaa nauttimaan kevätasuisesta katsurasta. 😀

Narsissit ovat tänä keväänä noussee paremmin kuin koskaan ennen. En tiedä oliko talvi niille parempi vai istutinko niitä vain normaalia enemmän (tai parempiin paikkoihin?).

Pienet "Jetfiret" ovat kukkineet jo vaikka kuinka kauan! Niiden keskellä japaninvaahtera "Orange dream" availee lehtiään.

Virvanarssit ovat suosikkejani.

Tulppaaneista en taas kaikista muista, mitä lajiketta mihinkin laitoin. Terassin viereen sen sijaan laitoin ihan varmalla vaaleankeltaisia tulppaaneja ("Budlight"), koska poikkeuksellisesti olen laittanut nimilapun penkkiin. No, aika vaaleanpunaisilta ne näyttävät. Harvemmin jaksan ärsyyntyä siitä, että joku kukka onkin eri värinen kuin piti, mutta tämä nyt pikkuisen nyppii. Vaaleanpunainen ei todellakaan ole suosikkivärini.

Nämä sen sijaan ovat ihan sitä väriä mitä pitikin. Muistelin oranssin olevan "Princess Irene", mutta saattaa olla, että tämä olikin samannäköinen lajike ja ne oikeat prinsessat ovat vasta nousemassa ihan toisessa penkissä.

Kerrotut tulppaanit eivät ole suosikkejani, mutta onhan tämä nyt aika näyttävä.

Koiranhampaat ovat kukkineen kauniisti aidan vieressä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun saan ne kukkimaan. Toivottavasti säilyvät jatkossakin.

Niiden vieressä kasvavalle "mysteerikasvillekin" löytyi identiteetti, sehän on tietenkin kevätlinnunherne! Muistin sittemmin moisia istuttaneeni. Kuvan yksilö kasvaa eri paikassa ja rupesi kukkimaan aiemmin. Siitä muistin, että ai niin, toinen taitaakin kasvaa juuri siinä mysteerikasvin kohdalla.

Viime vuonna ruukkukasvina ilahduttanut esikko kukkii nyt penkissä.

Seuraavaksi odottelen ennen kaikkea aikaisempien pionien (luonnonlajien) kukintaa alkavaksi. Sekä silkki- että kaukasinpionissa on nuppuja! Laukkojen (kuvassa alla) kukintaa ei tarvitse kauaa odotella, samoin kirsikka- ja omenapuut ovat pian valmiina kukkimaan. Tänään huomasin suureksi ilokseni, että kultasateessa on nuppuja! Se on melkein ensimmäisiä tähän pihaan istutettuja kasveja. Sitä ostettaessa myyjä varoitteli, että ensimmäiseen kukintaan saattaa hyvinkin mennä kymmenen vuotta, joten ei kannata hermostua. Ei mennyt kuin neljä!

Aurinkoista ja toivon mukaan myös lämpenevää viikkoa kaikille! En tiedä teistä, mutta minä ainakin odottelen ihan malttamattomana, että pääsisin viemään ulos kaiken kylmänaran. Kuisti alkaa olla sellainen viidakko, että ärsyttää, taimia ei mahdu mihinkään ja kirvojakin alkaa olla niin paljon, että joutaisivat hyvin leppäkerttujen ja lintujen ruuaksi ulos!

2 kommenttia:

 1. Siellä on jo ihanan vehreää ja kukkaisaa! Joskus väärän värisenä kukkivat kasvit ärsyttävät hirmuisesti. Minun suosikkeihini ei kuulu oranssit eikä varsinkaan keltaisen ja oranssinkirjavat kasvit. Parikin sellaista oikein riemunkirjavaa pellehermannia on tulppaaneista vuosien varrella ilmestynyt pilaamaan vaaleanpunaiset hattaraunelmani :D Kyllä sisätilat vallannut taimiviidakko alkaa ärsyttää jo täälläkin. Ensi yöksi uskalsin jo jättää muutaman ruukun pihalle, jolloin varastosta vapautui tilaa muutamalle eteisessä olleelle taimelle, jonka seurauksena eteiseen sopi jo puolet tomaateista ja pari paprikaa. Pieni liikahdus siis oikeaan suuntaan jo. Ehkäpä pian saa istuttaa taimia jo maahankin, niin helpottaa sekä tilanahtaus että kastelu- ja ulkoilutusrumba. Aurinkoa ja lämpöä loppuviikkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah hah, meidän pitäisi selvästi vaihtaa tulppaaneja! :D Pellehermannit sopisivat tänne paljon paremmin kuin nuo ällöhempeät vaaleanpunaiset. :D

   Lämpötilakäyriä tuossa juuri tarkastelin, näyttävät aika lupaavilta! Jos nyt alkuun saisi edes jotain ulos, niin edes pahin tilanpuute helpottaisi. Pikkuhiljaa, pikkuhiljaa. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi, niitä on aina kiva lukea!