keskiviikko 12. kesäkuuta 2019

Tukitoimia

Puutarhassa alkoivat olla tukitoimet tarpeen köynnösten ja perennojen venyttyä tukea tarvitseviksi.

Siemenestä kasvatetuista kelloköynnöksistä suurin pääsi kaareen kiipeilemään. Se onkin jo melkoisen suuri. Toivoisin sen myös kukkivan, mutta ainakaan toistaiseksi nuppuja ei näy. Pitänee lisätä lannoitusta. Kaksi pienempää tainta tulivat paviljonkiin. Toinen niistä on melko pieni, mutta kasvaa kuitenkin, toinen taas näytti sen verran surkealta, että istutin sen viereen myös pavun siltä varalta, että kupsahtaa koko kelloköynnös.

Patiokärhö "So many white flowers" oli viime kesänä ruukkukasvina. Istutin sen syksyllä maahan aika varmana, ettei se sieltä mihinkään nouse. Yllätyksekseni sieltä kohosi oikein reipas verso, jossa on jo nuppujakin.

Mantsuriankärhö oli tarkoitus kiipeillä penkin vieressä olevan rajakiven päällä, niin kuin se teki viime vuonnakin, kun sen siihen istutin. Kärhö näyttää kuitenkin kasvavan tänä vuonna reilusti korkeammaksi, joten sillekin piti laittaa tuki. Hieman hankalaa oli saada melkein parimetriset versot tuen sisälle, mutta onnistuihan se lopulta.

Koska tuet rupesivat loppumaan ennen aikojaan, pyysin miestä tekemään raudoitusverkoista uusia. Paksummasta verkosta tuli kiipeilyteline herneille. Herneet ovat vielä niin pikkuisia, etteivät tukea tarvitse, mutta kasvavat todennäköisesti äkkiä pitkiksi.

Lavassa kasvaa muuten aivan älytön määrä korianteria, joka on kylväytynyt sinne ihan itsekseen viime vuoden kasveista. Mies oli asiasta innoissaan, meillä nimittäin käytetään paljon korianteria. Tai siis mies käyttää, koska vastaa pääasiassa ruuanlaitosta. Itseä pikkaisen nyppii korianterin huima aluevaltaus. Yritin kerrankin kylvää lavaan siemenet siisteihin rveihin ja niillä on oikein nimilaputkin. Hieman huvittavaa, kun lapuissa lukee retiisi, papu, salaatti ja herne, ja suurin osa vihreästä on korianteria. 😁

Ohuemmasta verkosta mies taivutteli perennatukia. Toistaiseksi tuen saivat pari daaliaa ja ritarinkannus. Vähän vaikea arvioida tässä vaiheessa mitkä kasvit tulevat tukea tarvitsemaan, kun kasvukausi on kuitenkin vielä aika alussa ja sateitakaan ei ole tullut. Varmaan daaliat taitavat olla eniten tukea tarvitsevia kasveja. Pionini ovat vielä niin pieniä, etteivät tukea tarvitse.

Köynnöstävä kesäkurpitsa "Black forest" on vielä aika onnettoman näköinen, mutta laitoin sillekin jo tuen valmiiksi, ettei tarvitse taiteilla pitkien versojen kanssa myöhemmin.

4 kommenttia:

 1. Köynnöstävät kasvit ovat loistavia puutarhassa, mutta pahus, kun niille tarvitaan kaikenmoisia tukirakennelmia. Minä en ole vielä pavuille ja herneille laittanut tukia, mutta kyllähän nuo jo alkaisivat niitä tarvita. Kiva yllätys patiokärhöltä :) Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parhaita ovatkin sellaiset köynnökset, jotka osaavat itse kiivetä vaikka puunrunkoa pitkin, ei tarvitse muuta kuin ihailla. :) Tukea tarvitsevien tukeminen jää ainakin minulla aina turhan myöhään. Hyvä olisi laittaa tuet paikoilleen jo ennen kuin niitä tarvitaan.

   Poista
 2. Hienoja tukia ja tosiaan hyvä on laittaa ne paikoilleen ennenkuin niitä tarvitaan. Minäkin olen laittanut kolmelle ritarinkannukselle jo nyt. Vielä pitää laittaa joillekin lisää. Raudoitusverkosta saa moneen paikkaan juttuja sitä on meillä myös.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, niitä on aina kiva lukea!