keskiviikko 19. kesäkuuta 2019

Hyönteishotellien ja tomaattien kuulumisia

Aiemmassa postauksessa esittelin erilaisia hyönteishotelleja, joita kokeilin tänä vuonna. Kaupallisten hotellien lisäksi valikoimaan tuli myös omenapuun oksasta tehty "pilvenpiirtäjä", josta kuvia ainakin tässä postauksessa.

Perinteinen malli veti selvästi pisimmän korren, kaikki huoneet ovat varattuja!

Myös omenapuun oksassa on käynyt melkoinen kuhina ja koloja on täytetty. Keltaisesta talomallista poiketen oksassa on erikokoisia reikiä (kolmea eri kokoa, joita en muista varmuudella, mutta ehkä 6, 8 ja 10 mm), joten siinä asunee erilaisia lajeja. Kaikenkokoisia koloja on käytetty, mutta keskikokoiset taisivat olla suosituimpia.

Betonisessa Bee blockissa ei sen sijaan ole yhtään asukasta! En tiedä onko se väärää materiaalia täkäläisten erakkomehiläisten mielestä, tai ehkä se on vain väärässä paikassa. Täytyy miettiä ensi keväänä miten sen saisi sijoitettua jonnekin korkeammalle.

Tomaatit

Tomaattiparat joutuivat odottelemaan kasvihuoneessa liian pienissä purkeissa ilmojen lämpenemistä. Kasvihuoneessa ei ole tomaattien kasvatukseen tilaa (sinne muuttivat chilit ja paprikat), joten tomaatit piti laittaa taivasalle, enkä uskaltanut niitä sinne laittaa ennen kuin yölämpötilatkin nousivat tarpeeksi. Koska tomaatit olivat kuitenkin menossa lähitulevaisuudessa ulos, en viitsinyt vaihtaa niitä enää isompiin purkkeihin (eikä kasvariin olisi mahtunutkaan!), joten lopputulemana ne kasvoivat honteloiksi olmeiksi liian pienissä purkeissa.

Toukokuun lopussa (vai kesäkuun alussa, en enää muista) sain ne viimeinkin laitettua ulos. Viime vuonna minulla oli tomaatteja yhdessä paikassa, nyt piti löytää neljä uutta paikkaa, koska lajikkeita oli viisi.

"Pink Bumblebeet" pääsivät viimevuotiseen tomaattilaatikkoon, toki uuteen kasvualustaan. Laitoin kaikki tomaatit kasvatussäkkeihin.

"Maskotka" -pensastomaatin taimet muutivat tämän laatikon ja rappusten väliin. Siinä on pieni terassintapainen alue, jossa pidän ruukkuja. Laitoin "Maskotkat" kasvatussäkkiin kastelualtaan kera. "Maskotkissa" on jo pieniä raakileitakin! Muutkin kukkivat ja alkavat muutenkin näyttää jo varsin reippailta.

"PoroPoro" -villitomaateille mies teki laatikon kasvihuoneen toiselle reunalle, ulkopuolelle siis. Se on ehkä kaikkein huonoin näistä tomaattipaikoista (muut ovat talon seinän vieressä), mutta arvelin "PoroPoron" pärjäävän siinä jalostettuja lajikkeita paremmin. Kasvari ehkä kuitenkin vähän kerää lämpöä (vaikkakaan ei niin hyvin kuin seinä) ja antaa tuulensuojaa, vaikka tuuli enimmäkseen käykin muista suunnista.

"Outdoor Girlille" ja "Indigo Roselle" löytyi paikat kissatarhan puolelta. Niissä tosin näyttää olevan jonkinlaisia tihulaisia... 😁

Pennut eivät vielä saa olla tarhassa muuten kuin valvottuina, joten tomaatit ovat niiltä turvassa. Aikuisia kissoja eivät moiset haisevat rehut luonnollisestikaan kiinnosta. Myös viikuna muutti kissatarhaan tomaattien viereen, uudessa isommassa ruukussa.

4 kommenttia:

 1. Minulla ei ole vielä yhtään hyönteishotellia mutta tulevaisuudessa kyllä. Hienoa että ovat löytäneet sinun hotellisi. Kesä on vasta alussa tomattisi kyllä vahvistuvat. Hyvää juhannusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hämmästyttävän nopeasti ne hotellit löytävät! Joku oli tukkinut myös puutarhapöydästä löytyneet kolot, joten asuntopulaa varmaankin on.

   Tomaatit näyttävät jo nyt huomattavasti reippaammilta, hyvin tässä tosiaan vielä ehtii. :)

   Poista
 2. Vilske käy hotelleissanne! Meillä viimevuotisista asutuista koloista on ötiäisiä mönkinyt ulos ja uusia kolojakin on täytetty. Kohta ei enää pysy perillä, mikä on vanha, asuttu koo ja mikä uusi. Paitsi kolme jollain mustalla materiaalilla muurattua kolosta tunnistaa. Niitä kytätään, milloin asukas lähtee ja huone vapautuu seuraavalle. Meillä eniten on asukkaita ehkä 4-6-millisissä koloissa, isommissakin on muutama tukittu kolo, mutta paljon tyhjiä huoneita. Sen sijaan jättilukaaleissa, eli karhunputken pätkissä ei muistakseni ole asunut ketään. Ehkä vaihdan niitä pienempiin ensi vuodeksi. Veikeitä tomaatin tuholaisia teillä ;) Mukavaa juhannuksen aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista! Meidän "pilvenpiirtäjän" pienimmät kolot on tukittu jollain valkoisella aineella. Erakkomehiläislajeja on Suomessa monta kymmentä, joten kaikilla on varmaan vähän omat mieltymyksensä ja tapansa.

   Poista

Kiitos kommentistasi, niitä on aina kiva lukea!