maanantai 10. elokuuta 2020

Ötököiden tunnistusta

Jaahas, jospa minäkin (viimein) kokeilen postauksen tekemistä uudella Bloggerilla. Äkkiseltään tämä tuntuu hankalammalta kuin vanha, mutta pakko kai tähän on totutella ennemmin tai myöhemmin. Jos on kuvia tai muuta jotenkin hassusti, syy on (taatusti) Bloggerissa eikä omassa kämmäilyssä! 😛

Hiidenkiven puutarhassa -blogin Minna oli aloittanut kivan Kuvaa kimalainen -haasteen, johon täytyy ilman muuta jossain vaiheessa tarttua! Sitä ennen kuitenkin yleistä juttua ötököiden tunnistamisesta.

Kartanokimalainen, se ainoa kimalaislaji, jonka ihan varmalla tunnistan. Vaikka kimalaisen karvapylly on tosi söpö, tunnistuskuvaksi tämä on erittäin huono. Siitä enemmän edempänä.

Puutarhassa lentää, ryömii ja mönkii monenlaista ötökkää (erittäin epätieteellinen termi "ötökkä" tarkoittaa tässä yhteydessä lähinnä hyönteisiä, mutta esim. hämähäkit voivat mielestäni myös lukeutua ötököihin), joista osa on hyödyllisiä, osa haitallisia ja osa ei itsessään kumpaakaan, mutta saattavat olla hyödyllisiä jollekin muulle, kuten vaikkapa puutarhan linnuille. Ötökät saattavat tuntua inhottavilta tai jopa pelottavilta, mutta aika harvasta on ihmisille mitään vaaraa ja lähempää katsottuna moni "ällö" otuskin saattaa näyttää yllättävän hienolta. Ötököiden tunnistaminen voi myös tuntua joutavalta touhulta, mutta etenkin puutarhurin on hyvä olla tietoinen siitä, minkälaista porukkaa puutarhassa asustelee. Ötököihin tutustuessa niitä voi myös alkaa arvostaa uudella tavalla. Esimerkiksi kukkakärpäset ovat hyödyllisiä pölyttäjiä, ja kaiken muun hyvän lisäksi joidenkin lajien toukat syövät kirvoja!

Mistä sitten voi aloittaa ötököiden tunnistamisen? Ötököitä voi tunnistaa tietenkin hyönteiskirjojen avulla tai selaamalla nettiä. Jos vain on mahdollista, ötökästä kannattaa ottaa kuvia. Oma muisti on usein hyvin hatara ja toisekseen lajilla saattaa olla hyvin samannäköisiä sukulaislajeja, eikä ötökkää ihmetellessä tullut mieleen katsoa vaikkapa sen jalkojen väriä. Ötökkätieto -sivusto on erittäin hyödyllinen määritysapu etenkin puutarhurille, koska lajeista on myös kerrottu niiden merkitys puutarhassa liikennevalo-symbolein. Ötökän kuvan voi myös laittaa Googlen käänteiseen kuvahakuun.

Rusokukkajäärä. Tämä yksilö on naaras, koska vain ne ovat punaisia ja koiraat ovat harmahtavanruskeita. Hurmekukkajäärä on myös punainen, mutta sillä on eri väriset jalat. Sitä en tietenkään kuvaa ottaessani tiennyt, mutta jalat sattuvat onneksi kuvassa näkymään.

Jos ei tiedä yhtään minkä ryhmän ötökästä on kyse, tai ei muuten riitä kärsivällisyys määritysoppaiden selaamiseen (niin kuin minulla) tai vain tykkää käyttää teknisiä sovelluksia, kannattaa kokeilla iNaturalist -palvelua. Linkki menee verkkoversion sivulle. Itse kuvaan kameralla, ja sillä otetut kuvat saa kätevämmin ladattua selaimen kautta. Jos kuvaa puhelimella, kannattaa ladata sovellus. Luonnontieteellinen keskusmuseo on tehnyt sovelluksen käytöstä opasvideon, joka löytyy YouTubesta.

iNaturalistin tekoäly vertaa kuvaa palvelussa jo oleviin kuviin ja ehdottaa mahdollista lajia. Jos ei ole ihan varma tekoälyn ehdotuksesta (ei sekään erehtymätön ole!), kannattaa mennä pykälä tai pari "taaksepäin", eli laittaa nimikkeeksi vaikkapa "verkkoperhoset" tai "kimalaiset". Havainnot menevät tutkimustietokantaan vasta kun vähintään kaksi asiantuntijaa on varmistanut havainnon. "Asiantuntija" voi olla kuka tahansa, havaintopalvelu on itseään korjaava yhteisö vähän samalla tavalla kuin vaikka Wikipedia. Mahdolliset väärät tiedot tulevat ennemmin tai myöhemmin korjatuksi muiden käyttäjien toimesta.

Muiden havaintoja voi siis kuka tahansa käyttäjä tunnistaa. Myös ihan helpot lajit, kuten vaikkapa siili tai harakka tarvitsevat varmistuksen, joten havaintoja voi jokainen tunnistella omien kykyjensä mukaan. Ei siis tarvitse olla minkään lajiryhmän erikoisasiantuntija.

Olen itse lataillut havaintoja iNaturalistiin jonkun viikon ajan ja myös tunnistellut jotain helppoja lajeja muille. Tekoälyn tunnistuskyky on tehnyt melkoisen vaikutuksen. Helpoiten se tunnistaa esimerkiksi perhosia, joihin myös aika vikkelästi saa asiantuntijavarmistuksen. Perhoset kiinnostavat ihmisiä ja perhosharrastajia on yhteisössä varmastikin paljon. Kaikki iNaturalistiin ladatut (varmistetut) havainnot menevät Lajitietokeskukseen, jossa ne ovat myös tutkijoiden käytössä. Omilla havainnoilla voi siis edistää tiedettä ja lajien tuntemusta! Palveluun voi myös luoda omia projekteja, jonne voi kerätä havaintoja. Jos haluaa vaikka tietää Suomen siilihavainnoista, voi perustaa projektin, jonne tulevat kaikki Suomessa tehdyt siilihavainnot.

Kaaliperhonen, toukka ja akuinen. Tekoäly tunnisti molemmat vaivatta kaaliperhoseksi. Kaaliperhonen eroaa nauris- ja lanttuperhosista isomman kokonsa puolesta. Toukkakolonia asusti kukkapenkissäni natustamassa illakoita. Annoin perhoslapsien olla, kun illakotkin olivat jo kukkineita. Joutivat siis mennäkin ns. parempiin suihin.


Pikkukultasiipi. Laji oli minulle uusi tuttavuus.

Alussa mainittujen kimalaisten tunnistamisessa tekoälyllä(kin) on vaikeuksia. Kimalaisissa on useita samannäköisiä lajeja, joiden erottaminen toisistaan ei välttämättä onnistu pelkän kuvan perusteella edes lajituntijalta. Tekoäly kuitenkin tunnistaa ne usein oikeaan ryhmään, esim. "mantukimalaisryhmä". Kaikista ötököistä kannattaa yrittää saada mahdollisimman tarkka kuva mahdollisimman läheltä. Palveluun voi ja kannattaa ladata useamman kuvan samasta ötökästä, jossa se näkyy eri suunnista. (En tiedä miten tämä sujuu sovelluksessa, mutta selainversiossa havaintoon saa kerralla vain yhden kuvan ja loput pitää käydä lisäämässä muokkaamalla havaintoa. Jos kerralla yrittää laittaa useamman kuvan, se tekee kaikista oman havaintonsa.)

Eri lajiryhmillä on omia ominaistuntomerkkejään, joita ei voi tietenkään tietää. Esimerkiksi kimalaisista olisi hyvä saada sivukuva, jossa näkyy siitepölyvasu, eli takajalkojen karvamuodostuma, johon työläiset keräävät siitepölyä isoiksi palluroiksi. Siitepölyvasun karvojen väri on (kuulemma) eräs lajituntomerkki. Eri asia onkin sitten saada puuhakas kimalainen kuvattua sivusuunnasta, varsinkin kun aurinko paistaa mistä suunnasta sattuu paistamaan ja tiellä saattaa olla kukan lehtiä tai heiniä, joihin kamera oikein mielellään tarkentaa kimalaisen sijaan.

Mantukimalaisryhmän kimalainen poseeraa kiltisti sivuasennossa.

Perhosten lisäksi oman (hyvin rajallisen) kokemuksen mukaan sudenkorennoille löytyy nimet ennätysnopeasti. Ehkäpä sudenkorentoharrastajat ovat yhtä vikkeliä käänteissään kuin korennotkin? Korentojen kuvaamisessa saa myös olla vikkelä.

Sirokeijukorento on niin hentoinen ja läpikuultava, että kameran kanssa piti käydä tavallistakin pidempiä neuvotteluja siitä, että mihin se tarkennus oikein pitäisi tulla. Kuva kuitenkin saatiin. Tekoäly ehdotti keijukorentojen sukua, joihin tämän laitoin, kun en uskaltanut lajin tarkkuudella pistää. Lajitunnistus tuli kanssakäyttäjältä hyvin nopsaan.

Punasyyskorentoja olen nähnyt pihassa jo ainakin kaksi. Vain aikuiset koiraat ovat punaisia, nuoret koiraat ja naaraat kellertävänrusehtavia. Sekä naarasoletettu että aikuinen koiras (kuvassa) malttoivat olla paikoillaan sen verran pitkään, että niitä sai kuvattua oikein useammastakin suunnasta.

En tiedä onko meidän pihassamme paljon erilaisia kukkakärpäsiä vai sattuuko kukkakärpästen huomaaminen olevan jokin kummallinen erityistaitoni, mutta joka tapauksessa olen kuvannut varmaan eniten erilaisia kukkakärpäsiä. Niille ei ihan kaikille ole löytynyt lajinimeä, mutta useimmille kuitenkin suku tai ryhmä. Kukkakärpäsillä on todella hauskoja suomenkielisiä nimiä, niistä löytyy muun muassa surreja, puuhareita ja kirvareita.

 Tämä hassu karvakaveri on osuvasti nimetyn Villa -suvun  edustaja.

Vaapsasvieras (yläkuva) ja ampiaisvieras (alla). En tiedä mikä ihmeen "vaapsas", mutta pistiäisvieraat loisivat esimerkiksi ampiaispesissä. Vieraat matkivatkin värityksellään ampiaista paitsi siksi, että välttyisivät saalistukselta, myös siksi, että pääsisivät ampiaisten pesiin.

 

Tätä luulin ensin joksikin valtavaksi herhiläiseksi, puistatus! Reippaasti kuitenkin läksin perään kamera tanassa ja lähempänä huomasin, että kyseessä onkin ihan vaaraton kukkakärpänen, joka uskottelee olevansa vaarallinen pistiäinen hämätäkseen lintuja ja muita saalistajia. (Sekä ötököiden tunnistajia!) Tälle ei löytynyt ainakaan vielä lajinimeä, mutta hän kuuluu ampiaispuuhareihin. Kukkakärpäset erottaa kukkakärpäsiksi isoista verkkosilmistä (ampiaisilla on paljon pienemmät silmät) sekä paikallaan pysyvästä lentotyylistä.

Olen oppinut iNaturalistin avulla tunnistamaan jo useita uusia lajeja. Olen huomannut oppivani parhaiten niin, että itse näen jonkun ja minulle kerrotaan mikä se on (ja mielellään miksi), ja katsomalla nimenomaan valokuvia eikä piirroksia. Lajinimen löydettyäni olen yleensä mennyt lukemaan esimerkiksi Ötökkätiedosta lisää tietoja lajista.

Ulkona näyttää paistavan aurinko, joten taidanpa käydä katsomassa, olisiko puutarhassa ötököitä liikkeellä! 😁

8 kommenttia:

 1. Oma ötökkätietoni on aika huonoissa kantimissa. Kimalaisen ja ampiaisen tunnistan mutta en niiden lajeja. Perhosia kuitenkin tunnistan muutaman :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jostain pitää kaikkien aloittaa! :) En minäkään paljoa tunne, mutta haluaisin mielelläni oppia lisää.

   Perhosia on kiva bongailla, ovat kauniita ja useat ihan aloittelijallekin helppoja tunnistaa! :)

   Poista
 2. Hieno kokoelma erilaisia ötököitä! Ötökkä-sanaa minäkin käytän usein, koska se nyt on sopivan yksinkertainen ja helppo. Myöhemmin voi sitten tarkentaa, onko kyse hyönteisestä tms. Latasin iNaturalistin kännyyni, mutta harvemmin kuitenkaan kuljen kännykän kanssa puutarhassa. Yleensä kamera on mukana. Pitääkin tsekata, oliko hortensiassa näkemäni jäärä juuri tuo kuvaamasi rusokukkajäärä. Oli samannäköinen punertava. Jalkoihin en tainnut kiinnittää tarpeeksi huomiota, mutta ehkä ne näkyvät paremmin kuvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ötökkä on minustakin oikein hyvä sana, jotenkin sympaattisempikin kuin "hyönteinen".

   Kamerasta kuvat saa tosiaan verkkoversion kautta helpommin palveluun, jos ei kännyllä tule kuvattua. Viimeksi sain yhdelle kukkakärpäselleni lajinkin, hänestä tuli keltasäärihelosurri. Olisi varmasti jäänyt itseltä määrittämättä!

   Poista
 3. Hyvä postaus ja hienot kuvat! Ötökkämaailmassa on jos jonkinnäköistä surisijaa, joista ei kyllä meinaa saada amatööri mitään tolkkua. Onneksi on noita hyviä sivustoja ja sovelluksia. Kimalaisia haasteeseen kuvatessani älysin onneksi ottaa samasta yksilöstä kuvia vähän joka suunnalta, joten tunnistus oli joidenkin osalta aika helppoa kun vain etsi kuvista sen, jossa näkyy parhaiten joku tietty yksityiskohta. Osan tunnistus ei kyllä onnistunut niinkään, mutta eipähän tuo nyt niin vakavaa ole. Pääasia, että puutarhassa on hyönteisiä ja mieluusti vielä niin päin, että hyötyötököitä on enemmän kuin tuholaisia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvien ottaminen useammasta suunnasta onkin hyvä vinkki! :) Eikä se tosiaan niin vakavaa ole, vaikkei kaikkea (tai mitään) onnistuisi tunnistamaan, pääasia että ötököitä on ja niiden puuhien tarkkailu on hauskaa! :)

   Poista
 4. Hienot kuvat! Pitäisi itsekin kokeilla tuota palvelua, sillä oma ötökkätietouteni ei ole kovin vahva. Aurinkoista elokuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla, ainakin minusta on tosi hauska laittaa sinne havaintoja ja katsella mitä muut ovat nähneet. Aurinkoista elokuuta sinnekin! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi, niitä on aina kiva lukea!