sunnuntai 9. kesäkuuta 2019

Minilammikko

Yksi puutarhahaaveistani, ehkä jopa suurimpia niistä, on saada puutarhaan lampi. Vesi on tärkeää monille eläimille eli se lisää pihan monimuotoisuutta, lampi on kaunis elementti puutarhassa ja mahdollistaa tietenkin myös ihan uudenlaisten kasvien kasvattamisen. 

Koska puutarhassa on paljon muutakin puuhaa, enkä oikein tiedä mihin lammen laittaisin (plus hirvittää osaisinko sellaista edes tehdä), saavat haaveet lammesta toistaiseksi jäädäkin haaveosastolle. Oikean lammen korvikkeeksi päätin tehdä isoon ruukkuun minilammikon.

Vinkki: kun menet taimistolle vesikasviostoksille, ota ämpäri mukaan! Eipä tullut moinen mieleen, mutta onneksi autossa sattui olemaan ämpäri. Tosin täynnä miehen työkaluja, mutta äkkiäkös ne kippaa takakontin pohjalle.

Lammikkoon muutti asumaan kääpiölumme Helvola, vesileinikki ja keltakurjenmiekka. Kivet ja tiilet ovat pitämässä kasveja paikoillaan sekä tarjoamassa suojapaikkoja mahdollisille lammikkoon muuttaville vesiöttiäisille. Kasvien mukana tuli jonkinlainen vesikotilo ja siira. Puunoksa on lammikkoon tippuvia maaöttiäisiä varten, pääsevät sitä pitkin vedestä pois.

Hienoa tietenkin olisi, jos lumme kukkisi, mutta jää nähtäväksi miten se uudessa kodissaan viihtyy. Vesiallas on joka tapauksessa kiva katseltava ilman kukkiakin, siitä heijastuu kauniisti taivas ja puun oksat.

2 kommenttia:

  1. Meillä oli aika mukavan kokoinen vesielementti vuosia. Se oli tehty valmiista kova muovialtaasta. Siinä oli keskellä suihku antamaan liikettä ettei se levättyisi niin nopeasti. Vesi oli kuitenkin vaihdettava joka kuukausi kun emme halunneet mitään myrkkyjä siihen ja tietenkin lisättävä aina kun on tarvetta ja sitä on lämpiminä kausina usein. Olihan se mukava ja linnut kävivät juomassa ja kylpemässä. Mutta aikansa kutakin kun ostimme mökin aikaa oli ennestään vähemmän. Toivottavasti saat vielä altaasi ja mukavahan se on näin pionoiskoossakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, veden vaihtaminen on myös yksi mietityttävä asia. Veden kanssa joutuu muutenkin puljaamaan puutarhassa kuivina kesinä niin paljon. Toisaalta samalla se kai siinä menisi... No, jatketaan mietintöjä! Kiitos kokemuksen jakamisesta! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi, niitä on aina kiva lukea!