sunnuntai 14. heinäkuuta 2019

Heinäkuun hyötykasvipäivitys

Ihan käsittämätöntä, että on jo heinäkuun puoliväli! 😳 Minne aika oikein katoaa..? Toisaalta joidenkin kasvien osalta ajattelen, että on vasta heinäkuun puoliväli, joten niillä on vielä oikein mainiosti aikaa kasvaa ja/tai tuottaa satoa.

Tomaatit

Tomaateilla oli vähän hankala alku, kun rassukat joutuivat odottelemaan liian pienissä purkeissa ulospääsyä. "Outdoor girlit" ovat edelleen vähän kitukasvuisen näköisiä, mutta muut ovat lähteneet reippaaseen kasvuun kunnon astioihin päästyään. Runsaskasvuisin on "Indigo rose", mutta siinä ei ole vielä häävisti kukkiakaan, raakileista nyt puhumattakaan. Eniten raakileita on "Maskotka" -pensastomaatissa, joka saattaakin olla tämän kesän suosikkilajikkeeni.

Tässä viidakossa on vasemmassa reunassa kuistilla talvehtineet chilit ("Erotica") ja nurkassa tomaateista "Maskotka". (Kuvan saa klikkaamalla isommaksi). Oikealla keltaisessa ristikossa on "Pink bumblebee" -tomaatit.

"Outdoor girl" ja "Indigo rose" -tomaatit asuvat kissatarhan puolella. Oikeassa reunassa ruukussa aitoviikuna.

"Indigo rose" on löytänyt oma-aloitteisesti tukea tikapuista.

"PoroPoro" -villitomaatti kasvaa tänäkin vuonna reippaasti. Nämä on viimevuotisista, itsekerätyistä siemenistä kasvatettu. Kasvihuoneessa alakerroksessa tämän vuoden chilejä, keskellä paprikoita ja ylhäällä muutamia taimijuttuja.

Muut hyöytykasvit

Chilit ottivat vähän takapakkia kirvojen takia, joten niissä on nyt vasta ihan pienenpieniä alkuja. Lupaavalta kuitenkin näyttää!

Köynnöstävä kesäkurpitsa ei kyllä mitään köynnöstä, mutta on kasvanut kovasti ja kukkiikin. Latva-artisokassa (kuvassa vasemmalla) on kamalasti kirvoja, joten se tuskin pääsee kovin isoksi kasvamaan. Toisekseen se jää kesäkurpitsan varjoon, mistä se ei varmaankaan pidä. Kesäkurpitsan piti siis tosiaan kasvaa ylöspäin eikä lötköttää valtaamassa koko lavaa, mutta se ei ole tainnut lukea siemenpussin kylkeä. Jos vaikka ensi vuonna muistaisi laittaa artisokan kasvamaan ihan keskenään jonnekin. Viime vuonna se joutui lavassaan maa-artisokkien jyräämäksi. (Maa-artisokat kasvavat tänä vuonna ruukussa ihan toisella puolella pihaa.)

"Blauhilde" -papuja laitoin kasvimaalle kasvamaan ristikkoon, joka viime vuonna oli ihana, vihreä ruusupapuseinämä. Ilmeisesti olisi pitänyt pysytellä ruusupavuissa, koska "Blauhildet" eivät ole kasvaneet siellä juuri yhtään. Ehkä siellä on niille liian varjoisaa tai jotain. Ylläolevassa lavassa ja terassin laatikossa (kuva alla) on molemmissa nimitäin myös "Blauhildet" ja ne ovat oikein komean kokoisia ja kukkivatkin nätisti.

Herneet ovat kasvaneet tosi hyvin, paljon palkoja tulossa! Nyt en muista, mikä lajike tämä on, mutta sillä on myös kauniinväriset kukat. (Edit. Lajike löytyi, se on "Gigante svizzero")

Mitähän muuta? Härkäpavut ovat kasvaneet paremmin kuin koskaan, todennäköisesti siksi, että laitoin ne aurinkoisempaan paikkaan kuin edellisinä kesinä. Talvivalkosipulit ja sipulit täyttävät yhden lavan kokonaan, sipulinvarsia on napsittu ahkerasti ruokiin. Eka perunasatsi, jonka taisin laittaa jo maaliskuun puolella ruukkuihin, on nyt syöty. Äsken meni viimeiset. 😃 En edes erityisemmin pidä perunoista, mutta tykkään niiden kasvattamisesta. Toinen erä on vielä astioissa. Ehtisi varmaan vielä kolmannenkin laittaa, jos vain jostain löytää siemenperunoita.

Osa kasveista (sekä hyöty- että koriste-) ovat kasvaneet tänä vuonna paremmin kuin "koskaan" eli paremmin kuin kahtena edellisenä kesänä. Syy ei ehkä ole kesässä, vaikka tämä onkin kaikista kolmesta keskimääräisin (ei liian kylmä eikä liian kuuma), vaan pikkuhiljaa purevassa maanparannuksessa. Kompostia ollaan laitettu penkkeihin sitä mukaa, kun sitä on tullut.

Toisaalta taas jotkut kasvit ovat kasvaneet to-del-la huonosti, varmaan kuivuudesta johtuen. Isoimmassa perennapenkissä oli viime vuonna kehäkukkia, joiden oli tarkoitus siementää siihen. Siemensivät kyllä, penkki oli keväällä täynnä pieniä, söpöjä taimia. Valitettavasti ne näyttävät edelleen aika lailla samoilta kuin kesän alussa, joten se siitä kehäkukkapenkistä sitten. Samassa penkissä samalla tavalla itsekylväytynyt ampiaisyrtti sen sijaan on metrin korkuista ja täynnä nuppuja. Hieman outo kesä tämä, siis.

6 kommenttia:

  1. Sinulla 'Blauhildet' jo kukkivat! Täällä vasta hoksasivat lähteä kunnolla kasvuun! Minullakin muuten 'Maskotka' ehti ensimmäisenä raakilevaiheeseen. Siitä ollaan saatu jo kaksi kypsää tomaattia, kun muissa on vasta kukkia. Saisi tulla taas lämpimämpää, jotta voisi ottaa kaksinkertaiset harsot pois niiltä ja muutamalta muultakin hyötytarhalaiselta. Ei ole hyvä tämä lisävarjostus puolivarjoisassa kasvupaikassa, mutta ehkä kuitenkin parempi kuin olla ilman harsoa viiden asteen yölämpötiloissa :D Tällaista tämä hyötytarhailu on: silloin kun alkaa saada maan parannettua hyvään kasvukuntoon, on joko epäsuotuisat säät tai tuholaisten massahyökkäys. Milloinkaan ei ole kaikki kohdillaan, vaikka mitä tekisi. Mutta onneksi sentään aina jokin onnistuu. Meillä ollaan nyt herkuteltu makeilla nauriilla. Ne onnistuivat, vaikka lehdet ovat sekä etanoiden että kirppojen rei'ittämiä. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kypsiä tomaatteja jo! Täällä on vasta raakileita. "Blauhildet" tosiaan kukkivat ruukussa ja lavassa. Niissä on niin kauniit kukat, että voisi jo pelkästään kukkienkin takia kasvattaa!

      Aina joku menee pieleen, mutta onneksi tosiaan myös jotain aina onnistuukin! Toivottavasti nyt kelitkin lämpenevät, tänne on ainakin luvattu lupaavan oloisia asteita! Josko jurottajatkin lähtisivät parempaan kasvuun, kun vettäkin tuli kivasti. Mukavaa viikkoa sinnekin! :)

      Poista
  2. Minullakin oli yhtenä kesänä kokeilussa PoroPoro-villitomaattia. Minulle se oli vähän pettymys, tomaatitkaan eivät olleet kummoisenmakuisia. En tuolloin löytänyt oikein tietoa ko. tomaatin kasvatuksesta. Miten sulla PoroPoron kanssa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai jaa? Minusta se taas maistui ihan hyvältä, vaikka kuvauksista luin, että se soveltuu paremmin ruuanlaittoon kuin sellaisenaan syötäväksi. Mahtaakohan siinä olla erilaisia kantoja, joilla on makueroja? Tomaatti kulkee myös nimellä Kannibaalien tomaatti. Ostin omat siemeneni Tori.fi:n kautta kasviharrastajalta. Maatiainen ry:lla on myös siemeniä myynnissä ja sieltä saa varmaan lisää kasvatusohjeitakin: https://www.maatiainen.fi/puoti/syotavat-kasvit/1591-tomaatti-amuuri-kiirevalmiv.html

      Poista
  3. Tosi hyvässä kasvussa! Minä en tänä vuonna laittanut ämpriperunoita, kun niitä viime vuonna vaivasi rupi. Olen viime viikkoina kuitenkin harmitellut, ettei niitä ole, sillä perunankasvatus on tosiaan kivaa. Täytyy niitä taas ensi vuonna kasvattaa. Hyvää viikonjatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perunoiden kasvatus on tosiaan hauskaa, varsinkin näin pienessä mittakaavassa! Lapsuudesta muistan mummon ison perunamaan, josta sitten selkä vääränä kuokittiin perunoita. Ämpäristä ne on niin helppo korjata! Mukavaa viikon jatkoa myös! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi, niitä on aina kiva lukea!