torstai 18. heinäkuuta 2019

Mysteerikasveja ja yllätyksiä

Periaatteenani on, etten kitke mitään ennen kuin olen ihan varma siitä, mikä kasvi taimesta on tulossa. Tämän seurauksena penkeissä on nyt ainakin pari "mitähän ihmettä tästä tulee" -kasvia.

Näitä taimia ihmettelin kovasti. Näyttivät ihan tarha-alpeilta, mutta en käsittänyt mistä penkkiin olisi niitä voinut noinkin suurissa määrin tulla, kun pihassa ei kasva tarha-alpin tarha-alpia. Jossain vaiheessa välähti, että istutin penkkiin viime vuonna (jolloin penkki siis on perustettu) pari valkoalpia, joten nämä ovat tietenkin niitä. Nyt kukinnosta jo näkeekin, että siitä tulee valkoinen. Kiva ylläri!

Toisessa penkissä (myös viime vuonna perustettu) oli muutama istutettu perenna, muun muassa kellopeippejä, ja kylvettynä kehäkukkaa ja ampiaisyrttiä. Surkuttelin tähän asti, että kellopeipit eivät sitten selvinneet talvesta. Kun ampiaisyrtteinä pitämäni taimet rupesivat tekemään nuppuja, aloin epäillä, että ne eivät taidakaan olla ampiaisyrttejä, vaan niitä surkuttelemiani kellopeippejä. Kumpikin kasvi oli minulle uusi tuttavuus, joten taimesta tunnistaminen ei oikein vielä suju.

Jos nämä ovat kellopeippejä, niin ne eivät ole ainostaan selvinneet talvesta, vaan myös levinneet  reippaasti. Siis niin reippaasti, että vähempikin olisi riittänyt. Ilahduin taimien määrästä, kun luulin niiden olevan yksivuotisia ampiaisyrttejä. Monivuotiset kellopeipit ovat kuitenkin vähän eri asia, vaikka kasvista kovasti pidänkin. Täytyypä siis karsia näitä tai vähintäänkin estää siementäminen jatkossa. Tosin harmittelin myös, että penkissä on niin harvakseltaan perennoja, joten voitaneen todeta, että minulle ei mikään kelpaa! 😁

Koristeporkkana "Dara" kylväytyi myös itsekseen penkkiin. Viime vuonna penkissä taisi olla vissiin vain yksi koristeporkkana, niiden kyvöhommat kun eivät menneet ihan putkeen. En enää muista, oliko ongelma siementen itävyydessä vai taimien selviämisessä, mutta joka tapauksessa niitä oli lopulta vain yksi tai kaksi. Nyt niitä on kolme, ja ne saavat siementää rauhassa niin paljon kuin haluavat, koska ovat kivoja, eivätkä näytä kovin hurjasti leviävän. Osa kasveista on valkokukkaisia ja osa punakukkaisia. Tämä ei osannut päättää, joten päätti olla vähän kumpaakin.

Tämä ei ole mikään mysteerikasvi, vaan ihan varma kelloköynnös. Ylläri oli se, että siinähän on nuppuja! Tai siis kai tuo on nuppu?? Minulla ei ole koskaan ollut kukkivaa kelloköynnöstä. Kerran aiemmin, joskus vuosia sitten, ostin kasvin valmiina taimena, mutta ei se ehtinyt kesän aikana kukkia. Innostuin nyt keväällä kokeilemaan kelloköynnöksen siemenkasvatusta, kun siitä oli juttu Versoilevan sivustolla. En oikeastaan odottanut köynnöksen kukkivan (toki toivoin sitä), joten nuput ovat iloinen yllätys. Mutta aikovatkohan ne joskus muuttua violeteiksi vai jäädä vihreiksi..? Jännitys jatkuu. 😀

6 kommenttia:

 1. Iloiset yllärit puutarhassa ovat aina mukavia. Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Ihania ylläreitä! Minulla on yleensä niin nopea kitkemiskäsi, että olen kitkenyt varmasti vaikka mitä kevään kitkemisvimmassa. Nyt kun en ole tänä vuonna voinut kitkeä, on penkeistä noussut paljon kivoja ylläreitä, toki myös niitä ei niin kivoja. On siis hyvä malttaa mielensä keväisin. Nyt olen sen oppinut.
  Minunkin kelloköynnöksen kukka näytti tuolta ennen kuin muuttui liilaksi.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 3. Se onkin hauskaa, kun jotain yllättävää putkahtaa ilmoille! Minulla oli vuosia sitten illakkoa ja luulin sen kadonneen kokonaan kunnes viime kesänä putkahti yllättäen ilmoille. Varmaan olisin kitkenyt sen rikkaruohona pois, mutten ehtinyt kitkentään ennenkuin se jo kukki :D
  Nyt on myös outo kellokukka ilmestynyt penkkin, varmaan naapurista lennähtänyt kun siellä näyttää olevan samanlaista, kaunis kuin mikä joten kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillekin ilmestyi tänä kesänä yllättäen peurankello (luulisin)! En tiedä nousiko se pihan omasta siemenpankista vai levisi jostain, mutta joka tapauksessa tervetuloa!

   Poista
 4. Hauskoja yllätyksiä :) Etenkin tuo koristeporkkana on mahtava!
  Kelloköynnös näyttää ihan oikealta, toivottavasti nuppu on nyt jo auennut ja olet päässyt fiilistelemään kukintaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole vielä valitettavasti auennut, mutta nuppuja on kyllä ilmestynyt lisää. Sitten kun aukeavat, niin varmasti fiilistelen täälläkin! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi, niitä on aina kiva lukea!