torstai 28. maaliskuuta 2019

Jättiverbenayllätys

Surkuttelin ystävälleni, miten pieniä jättiverbenan taimeni ovat. Ystävä kehotti seuraavalla kerralla talvettamaan jättiverbenan, että se pääsee kasvuvauhtiin nopeammin. Minä (vilpittömän hämmästyneenä): "Ai sen voi talvettaa, en oo tiennytkään? Kiitti, kokeilen ensi vuonna!"

Sitten alkoi muisti palailla pätkittäin... Ihan kuin olisin daalian mukuloita pöyhiessäni nähnyt jonkun oudon juurakon? Siellähän se jättiverbena oli tallessa! Ystäväni jättiverbena kuulemma talvehtii viherkasvina ikkunalaudalla. Ilmeisesti olin jostain lukenut, että sen voi talvettaa juurakkona daalioiden tapaan, koska olin näin tehnyt. Jotain vihreää se jo puskee, eli lienee hengissä. Pistin sen jo multiin, koska juurakko oli aika kuiva.

Ei järin kaunis näky, mutta lupaavaa versoa kuitenkin tuloillaan.

Ja itse asiassa taimetkin alkavat jo näyttää ihan... kasveilta.

Pihallakin alkaa näyttää jo ihan lupaavalta, lumikellojen lisäksi muutama krookuskin kukkii ja talventähtiä puskee maasta. Vihannespenkistä löytyi lumen alta vihreää timjamia.

Ruukuissa olleet sipulitkin näyttävät nousevan. Kokeilin jo edellisenä talvenakin laittaa sipulikukkia ruukkuihin, mutta silloin ne joko menivät ihan plörinäksi tai onnistuivat yli odotusten, riippuen miltä kantilta asiaa haluaa katsoa. Minulla ei ole oikein mitään järkevää paikkaa sipuliruukkujen talvisäilytykseen, vaihtoehdot ovat liian kylmä ja liian lämmin. Viime talvena hyysäsin ruukkuja säilyttämällä niitä pääasiassa pienessä kellarissa ja nostamalla kuistille kovilla pakkasilla. Tulos: krookukset kukkivat iloisesti jo helmikuussa (...), tulppaanit nousivat johonkin järkevämpään aikaan, mutta olivat aika aneemisia luiruja. Nyt jätin ruukut kylmänviileästi ulos koko talveksi, lapioin lunta päälle silloin kun sitä oli, ja nostin vain kovemmilla pakkasilla kellariin. Krookukset ainakin näyttävät nousevan nyt ihan oikeaan aikaan, syvemmälle istutetuista tulppaaneista ei pysty vielä mitään sanomaan.

Jääkaapissa talven yli asuneista tulppaaneista ensimmäinen kukkii.

8 kommenttia:

 1. Hyvin näytti onnistuneen jättiverbenan talvetus. Nuo ruukkusipulikukat ovat aina vähän hankalia. Olen nyt todennut kevätkurjenmiekat hyväksi siihen hommaan. Niistä ei tule honteloita, vaikka kukkivatkin aikaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä vinkki, kiitos! :) Tuo tulppaanien jääkaappitalvetus näytti toimivan hyvin, mutta jääkaappiin ei luonnollisesti kovin isoa ruukkua mahdu. Laitoin ne vielä tosi myöhään, taisi olla jo marraskuun puolta kun nappasin ison alesipulipussin puutarhamyymälästä mukaan. Halvoilla sipuleilla on hyvä kokeilla.

   Poista
 2. Olipa varmasti mukava yllätys löytää jättiverbena kellarista ja vielä elossa :) Minä talvetin omani eteisessä, kun ostin syksyn viimeisistä alennusmyynneistä minikokoisessa ruukussa olevan aika epämääräisen näköisen yksilön enkä uskaltanut viedä sitä kellariin. Olisi saattanut vielä kuivettua kokonaan. Nyt se puskee nopeaan tahtiin uutta versoa tyvestä latvaan. Parin päivän päästä saa otettua ensimmäiset pistokaat. Suotta tuskailee kylmäkäsittelyjen, aikaisen kylvön ja minikokoisten taimien kanssa, kun talvettamalla pääsee paljon helpommalla. Kauniita krookuksia ja tulppaani <3 Aurinkoista loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksyn alennusmyynneistä saattaa löytää kaikenlaista kivaa! :) Hyvä, kun muistutit pistokkaiden ottamisesta, täytyy ottaa niitä, jos kasvi lähtee kasvuun. Saa ensi talveksi sitten useamman kasvin varalle, jos joku ei menekään talven yli.

   Poista
 3. Minulla ei jättiverberaa itsellä olekkaan. Mutta on kiva lukea niksit valmiiksi jos vaikka joskus on .Iso maakellari on missä talvettaa vaikka mitä .Mukavaa kun verbera teki sinulle yllätyksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakaan ei ole ennen viime kesää ollut, mutta jatkossa varmasti on! Kaunis kasvi ja myös pölyttäjien mieleen.

   Iso maakellari kuulostaa oivalta talvetuspaikalta!

   Poista
 4. Kivoja hyvin unohdettuja yllätyksiä :D Juurakko puskee hyvännäköistä kasvua. Suloinen tulppaani myös!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, niitä on aina kiva lukea!