perjantai 1. maaliskuuta 2019

Kesän 2018 kukkia

Viime kesä oli siis toinen kesämme tässä talossa ja pihassa. Kaikki varmaan muistavat, millainen kesä 2017 oli (kylmä ja sateinen), joten kokemukset näistä kahdesta kesästä ovat melkoisen erilaiset. Muistissani vuonna 2017 juuri mikään ei kasvanut koko kesän aikana, tosin hämmästyneenä huomasin jälkeenpäin kuvista, että joku sentään oli silloinkin kasvanut ja jossain kuvassa päälläni on jopa hellemekko! Viime kesänä sen sijaan melkein kaikki kasvoi niin että melkein kohina kävi.

Kevätvihma asui aluksi ruukussa, kesällä istutin sen maahan. Saa nähdä, miten on talvehtinut.

Vuonna 2017 kevätkukkien, etenkin tulppaanien, kukinta kesti viikkotolkulla. Viime keväänä tulppaanikausi sen sijaan oli ohi yhdessä hujauksessa. Varsinkin isokukkainen "Ballerina" venyi vauhdillla huiman pitkäksi, jolloin varsi ei jaksanut kannattaa kukkaa. Kauniita ne olivat pitkälläänkin, mutta hieman harmitti, että kukinta meni niin nopeasti ohi.


Edellisen kesän istutuksista taisi selvitä kaikki tai ainakin melkein kaikki. Ruotsinköynnöskuusama oli ehtinyt jo mukavasti asettua puutarhakaareen, kun löysin paikalle paremman kaaren. En raaskinut repiä kuusamaa irti, joten siirsimme kaaren kuusamineen päivineen toiseen paikkaan. Kuusama ei ollut siirrosta moksiskaan, vaan kukki reippaasti. Muistan elävästi, miten jonain kesäyönä hiippailin ulos paljain jaloin ja huomasin jo portailla, että ulkona tuoksuu joku aivan huumaavasti. Kuusama oli puhjennut kukkaan ja sen tuoksu täytti koko pihan.


Keväällä teimme uuden ison istutusalueen, johon kylvin mm. kehäkukkaa ja tuoksuampiaisyrttiä tuomaan väriä siksi aikaa, että ehdin istuttaa perennoja ja ne ehtivät kasvaa.

Perennoiksi penkkiin istutin pari pionia (ehkä siihen mahtuisi useampikin?), noropunatähkiä ja punahattuja, joihin olen hulluna. Takuuvarma sortuminen tiedossa, jos näen taimistolla jonkun upean lajikkeen, joillaista minulla ei vielä ole. Ihan kaikkien lajikkeiden nimiä en muista, mutta yritän muistella/arvailla/googlailla lajikkeille nimet. Yksinkertaiset ovat pölyttäjille ja omituiset enemmän omaksi ilokseni.

"Magnus"

"Alba" (tai "White swan")

"Marmalade"

"Orange skipper"

"Meringue"

"Cotton candy"

Lisäksi uudessa penkissä kukki sekä itse kasvattamiani että taimina ostettuja koristetupakoita ja sormustinkukkia, joiden toivon siementävän penkkiin. Sormustinkukka kuuluu myös suosikkeihini, minulla on itse asiassa jopa sormustinkukkatatuointi.


Auringonkukkia taisi olla neljää eri lajiketta. Sekä oma että pölyttäjien suosikki oli "Aura". Siemenistä piti melkein tapella lintujen kanssa, mutta sain kerättyä niitäkin talteen.

"Aura"

Tämä taisi olla "Solar power"

Krassit ja aitoelämänlangat ("Grandpa Ott's") kasvatin edellisenä vuonna keräämistäni siemenistä. Näitä kasvatan aina, ovat niin nopea- ja reheväkasvuisia.


Syksy oli daalioiden juhlaa. Edellisvuodesta talvehtinut nimetön oranssi daalia sai seurakseen uusia kavereita, jotka kaikki kukkivat todella runsaasti ja pitkään. Tai penkeissä kasvaneet ainakin, ruukkuistutukset viihtyivät vähän huonommin, varmaan siksi, että pääsivät väkisinkin välillä kuivumaan. Alun perin en daalioista juuri pitänyt, mutta mieltänsähän saa muuttaa

Nimetön oranssi. Jos joku tietää tälle nimen, saa mielellään kertoa!

"Night butterfly"

"Karma gold"

"Bishop of York", ehkä

Punatähkä ja oranssi daalia muodostavat herkullisen väriparin

4 kommenttia:

  1. Ihana 'Cotton Candy' -punahattu <3 Minä ostin viime kesänä valkoisen 'Pow Wow Whiten' ja kylvin syksyllä pöllittyj... siemeniä sellaisesta peruspunaisesta. Tuo daalia 'Night Butterfly' on myös upea. Kesä 2017 oli todella kylmä, sateinen ja tuulinen täälläkin, ja oikeastaan myös 2016 oli vähän "vajaa" kesä. Onneksi viime kesänä oli lämpöä ja aurinkoa useammankin vuoden tarpeiksi. Ei sillä, ettenkö mieluusti ottaisi uudestaan samanlaisen kesän avosylin vastaan :D Aurinkoista maaliskuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Pow Wow White" on ihana myös! Vaikka pidän värikkäistä kukista, on valkoisille myös aina tilaa! Kasvatin viime vuonna myös "Hula dancer" -hattua, mutta se kasvoi jostain syystä tosi huonosti.

      Poista
  2. Aivan ihania kukkamuistoja kesältä! Merincue ja cotton candy ovat minun suosikkeja. Hyvää maaliskuuta sinulle!t. puutarhurintytär

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, niitä on aina kiva lukea!