maanantai 11. maaliskuuta 2019

Taimien ja kylvöjen maaliskuun kuulumisia

Minun piti vielä malttaa tomaattikylvöjen kanssa, mutta en kertakaikkiaan enää pystynyt! Viime viikolla oli tympeä päivä, joten päätin ilahduttaa itseäni kylvämällä tomaatit. "Normaalit" ihmiset varmaan tekevät jotain hyvää ruokaa tai käyvät shoppailemassa, puutarhahörhö piristäytyy kylvämällä tomaatteja. 😂 

Itämään menivät suunnitelmissa maininut minulle uudet lajikkeet
 • "Maskotka"
 • "Indigo Rose"
 • "Pink Bumble Bee"
ja lisäksi

 •  "Outdoor girl" (viimevuotisia siemeniä olikin vaikka kuinka paljon jäljellä)
 •  "Poro poro" (itsekerätyistä siemenistä, saa nähdä itävätkö)
Joku sieltä jo itääkin! (Kävin tarkistamassa lajikkeet, sekä Pink Bumble Bee että Maskotka -poteissa molemmissa on yksi taimenalku.) Tomaattien lisäksi kylvin kesädaaliat ("Sunny Reggae") ja mustasilmäsusannat ("Aurea", jolla ei itse asiassa ole mustaa silmää). Daaliat ovat jo taimella.

Taisin valitella, että akileijat itivät huonosti, koska taimia oli vain astian toisessa päässä. No, asiaan saattoi hieman vaikuttaa se, että kylvin niitä vain toiseen päähän... Toisessa päässä oli rohtomaraljuurta, jota en muistanut ollenkaan laittaneeni (asia toki olisi selvinnyt lukemalla astian päässä oleva nimilappu), enkä suoraan sanoen muistanut, mikä koko kasvi edes on. Piti googlata. (#lahoaivo) Niistä on itänyt tasan yksi, pelastin sen omaan ruukkuunsa ja laitoin loppuastian takaisin jääkaappiin.
Myös malabarinpinaateista on itänyt vain yksi, pöh. En heitä vielä kirvestä kaivoon, ehkä sieltä nousee vielä lisää taimia. Hankalat paprikat näyttävät sen sijaan lähteneen viimeinkin kasvuun, nekin saa kohta koulia.
Kelloköynnökset itivät yllättävän hyvin. Pussissa luvattiin olevan 6-8 siementä. En muista montako niitä lopulta oli, mutta taimia on kuusi. Eli enemmän kuin olisin tarvinnut, mutta tämä kuulunee sarjaan "positiiviset ongelmat".


Orvokit alkavat jo näyttää orvokeilta. Lajike on "Cats orange". Hirmuisen pieniä toki edelleen ovat, saa nähdä koska kukkivat.

Pelargonit ("Black velvet rose") ja aikaisimmat chilit ("Golden cayenne" / "Forajido", sekoitin lajikkeet kylvän jälkeen) ovat jo isoja. Taka-alan pikkuchilit ovat hyvin hitaasti itäneitä rocotoa ja villilajiketta.

Nämä "heinät" ovat tiikerinliljan alkuja. Tilasin itusilmuja Hyöytykasviyhdistykseltä siementen mukana eli aika myöhään (itusilmut olisi hyvä laittaa multiin heti keräämisen jälkeen, etteivät kuivu), mutta hyvin lähtivät kasvuun.

2 kommenttia:

 1. Tosi kiinnostavia kylvöjä olet tehnyt! Nuo tomaattilajikkeet ovat minulle entuudestaan vieraita. Kiva kuulla niiden kuulumisia myöhemmin. Minä kylvin vuosi sitten malabarinpinaattia ja se kasvoi niin onnettomasti, että nyt pidän välivuoden siitä. Ehkä ensi vuonna kokeilen sitä taas uudestaan. Toivottavasti se sinulla kasvaisi hyvin. Mukavaa viikon alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Malabarinpinaateista on noussut toinenkin taimi, mutta ei kyllä ole kovin häävi alku, joten saattaa jäädä kertaluontoiseksi kokeiluksi. Mutta eipä kokeilematta tiedä! Viime vuonna minulla oli hyasinttipapu, joka kyllä kasvoi reippaasti ja oli kaunis, mutta ehti kukkia vasta syksyllä. Jos edes viime kesän lämpösumma ei meinannut sille riittää, niin normikesänä ei liene mitään toivoa. Tänä vuonna siis nopeampikasvuisia papuja tilalle.

   Poista

Kiitos kommentistasi, niitä on aina kiva lukea!