maanantai 4. maaliskuuta 2019

Kesän 2018 hyötykasveja ja tämän vuoden suunnitelmia

Täytyy heti alkuun tunnustaa, että olen hieman laiska hyötykasvitarhuri. Tykkään kyllä sinänsä kasvattaa syötäviä, mutta vain sellaisia, joita varmasti syön. (Paitsi jos kasvi on jotenkin muuten tosi hieno, kuten ruusupapu. En meinaa koskaan muistaa kerätä papuja ajoissa, mutta onhan se upea muutenkin.) Marjat ja hedelmät ovat suosikkejani, vihannesosasto on jotenkin hieman hankalampi.

Minulla on pikkuruinen kasvihuone, jonne ei mahdu paljon mitään, mutta josta on paljon apua taimien totuttamisessa ulkoilmaan. Ensimmäisenä kesänä yritin kasvattaa tomaatteja kasvihuoneessa, mutta eihän siitä mitään tullut. Tomaatit kasvoivat niin hurjasti, että koko kasvihuone oli yhtä vihreää tomaattiviidakkoa. Viime kesänä päätin, että tomaatit saavat tästä lähtien selvitä ulkona ja kasvihuoneeseen laitan jotain pienempää. No, tämäkään suunnitelma ei mennyt ihan putkeen. Chilit yllättivät tarhurin ja kasvoivat melkoisiin mittoihin. Ensi kesänä nekin saavat olla ulkona, mokomat roikaleet! Tämän vuoden chilikylvöt on jo tehty, niistä lisää aiemmassa postauksessa. Munakoiso, paprika ja basilika olivat sen sijaan hyviä kasvihuonekasveja. Munakoiso ("Golden egg") ja paprikakin ("Dumas") on jo kasvulla.

Chilit (lajike "Erotica") täyttämässä kasvihuonetta. Riina-kissa (14 v) saa erikoisluvalla ulkoilla kanssani ilman valjaita, koska se ei mihinkään kauas lähde.

Tomaatit kasvoivat lämpimällä seinustalla oikein hyvin. Viime kesä tietysti oli hieman poikkeuksellinen, joten saa nähdä, miten ne siinä normaalikesänä viihtyvät. Lajikkeina oli "Outdoor girl" ja villilajike "Poro poro", joista varsinkin jälkimmäinen (kuvassa) kunnostautui kasvamisessa toden teolla. Tänä kesänä haluan laittaa enemmän tomaatteja, joten pitää keksiä niille joku toinenkin paikka.

Poro porosta otin siemeniä talteen, toivottavasti itävät. Lisäksi aion kylvää seuraavia tomaattilajikkeita:
 • "Maskotka" (pensastomaatti, ehkä mahtuu kuitenkin kasvihuoneeseen?)
 • "Indigo Rose" (melkein musta)
 • "Pink Bumble Bee" (hauskannäköinen ja hauska nimikin)
Tekisi hirveästi jo mieli kylvää tomaatit, mutta yritän malttaa mieleni vielä! Tomaatti on lempihyöytykasvini, sitä tulee syötyä niin paljon kuin vain satoa tulee (eikä riitäkään) ja sen kasvattaminenkin on hauskaa.

Kesäkurpitsa olisi varmaan kasvanut kesän lämmössä paremminkin, mutta pahuksen etanat söivät niiden kukkia ja myös raakileita. Satoi jäi sen takia aika pieneksi, mutta jotain tuli kuitenkin. Nyt lavoissa on etanaesteet, toivottavasti toimivat. Tävä vuonna kylvöön menossa kesäkurpitsalajikkeet
 • "Black Forest" (vihreä, köynnöstävä)
 • "Pic n Pic" (keltainen)

Maa-artisokka kasvoi aivan hurjasti, muttei harmikseni kukkinut. Ovat maassa edelleen, tarkoitus on kaivella sato ylös heti kun maa on sulanut. Yritin kasvattaa latva-artisokkaa samassa lavassa näiden kanssa, mikä oli selvästikin huono idea. Ehkä näiden kanssa pärjäisi paremmin vaikka auringonkukka..?

Varjon puolen lavalle on ollut vähän ongelmallista keksiä kasvatettavaa, mutta se osoittautui hyväksi salaateille. Ne tosin kasvoivat vain alkukesästä, loppukesästä oli niille ihan liian kuumaa ja kuivaa. Ja etanat löysivät salaatinkin. Salaattien kuihduttua kylvin tähän lavaan viherlannoiteseoksen, joten koko lava saa huilata ainakin alkukesän.

Herne, aivan mahtava kasvi, nätti ja hyvänmakuinen! Laitan ehdottomasti lisää tänä vuonna!

Lisäksi aion kylvää salaattia ja yrttejä, ruusupapuja, joiden siemeniä keräsin talteen, sinistä "Blauhilde" -papua, myskikurpitsaa ja kikhernettä! Viimeksi mainittu kuuluu "pakkohan tätä on kokeilla" -osastoon.

4 kommenttia:

 1. Minulla oli 'Maskotkaa' viime kesänä ja jäi mukavan matalaksi (n. metri?) ja tanakkavartiseksi. En muistaakseni edes katkaissut latvaa. Laitan sitä tänä vuonna uudelleen, sillä se oli myös hyvän makuinen. Meillä on koko kasvimaa joko puolivarjoisa tai varjoisa ja onhan siinä ollut vähän miettimistä, mikä kasvaisi siinä varjoisimmassa nurkassa, vyöhykekin kun asettaa omat haasteensa. Saksankirveli ja ruohosipuli ovat monivuotisista viihtyneet erinomaisesti, yksivuotisista salaatti, retiisi, pinaatti ja persilja ovat pärjänneet hyvin. Punajuuri ja peruna onnistuvat, myöskin porkkana, kunhan valitsee aikaisen lajikkeen ja kylvää niin aikaisin kuin mahdollista. Härkäpapua kokeilin viime kesänä, mutta siitä näki, selvästi ettei viihtynyt niin hyvin kuin valoisammassa kohdassa olevat. Lyhyen kasvukauden vaativat kasvit menevät aivan hyvin varjoisemmallakin kasvimaalla, mitään bataatteja tai jättikurpitsoita en edes yrittäisi kasvattaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavaa, kiitos vinkeistä! :) Mullakin oli härkäpapua tuossa varjoisessa laatikossa ja ei se tosiaan siinä kovin kummoiseksi kasvanut. Ruohosipulia voisin ainakin laittaa sinne salaatin lisäksi, ja perunaakin ehkä. Kivasti tuli lisää vaihtoehtoja!

   Poista
 2. Hyvät suunnitelmat. Kikherne kiinnostaisi myös, odotan siitä mielenkiinnolla kokemuksiasi.
  Kasvivalinnan suhteen olen täysin samaa mieltä periaatteesi kanssa - kasvatan vain sellaista, mitä tulee syötyä :) Ei mitään liian radikaaleja kokeiluita siis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi kyllä kiva, jos söisin enemmän kaikenlaista "normaalia" avomaalla kasvatettavaa tai vaihtoehtoisesti olisi tilaa isolle kasvihuoneelle, jonka voisi täyttää tomaateilla ja basilikalla. Mutta ei auta, täytyy vaan keksiä miten parhaiten hyödyntää sen tilan ja mahdollisuudet, jotka on. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi, niitä on aina kiva lukea!